Οι δύσκολες ενεργειακές επιλογές της Ευρώπης στο Ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη»

Οι δύσκολες ενεργειακές επιλογές της Ευρώπης στο Ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη»
Παρασκευή, 02/09/2022 - 13:16

Η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, η μείωση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης και ο έλεγχος των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο του 26ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 22-23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο DivaniCaravel, στην Αθήνα. Το συνέδριο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων στελεχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικά από αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Οι εργασίες για την πραγματοποίηση του ανωτέρω συνεδρίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με περισσότερους από 40 ομιλητές και panelistsνα έχουν ήδη επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους. Ως συνήθως, το συνέδριο υποστηρίζεται από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ, ενώ στην εναρκτήρια συνεδρία θα υπάρξει μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, την οποία θα συντονίσει ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κώστας Σκρέκας.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους 12 μήνες, οι ενεργειακές ελλείψεις που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αναδείξει την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές σε ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην «καρδιά» αυτής της συζήτησης βρίσκεται η ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (πχ. ορυκτά καύσιμα, πυρηνικά και ΑΠΕ), με απώτερο στόχο την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και παράλληλα την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, θα εξεταστούν λεπτομερώς, ταυτόχρονα με τα εμπόδια, τα οποία δυσκολεύουν την μεγαλύτερη διείσδυσή των στο ενεργειακό μίγμα των διαφόρων χωρών. Παράλληλα, η ανάγκη επέκτασης και αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων, όπως και η εισαγωγή βιώσιμων συστημάτων αποθήκευσης, είναι τεράστιας σημασίας ζητήματα και αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην διαμόρφωση του τρέχοντος ενεργειακού μίγματος, ειδικά από την οπτική του αυξανόμενου ρόλου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, εξέλιξη η οποία έχει επηρεάσει τελευταία τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παρότι η Ευρώπη έχει την ανάγκη να αυξήσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων.

Τέλος, εκτενής συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ειδικά στο επίπεδο των εφαρμοζόμενων πολιτικών και των εκτεταμένων επιδοτήσεων. Για πόσο χρονικό διάστημα και σε τι επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν μαζί με αυτά που αφορούν στην ανάγκη για μείωση της τεράστιας εξάρτισης της χώρας από εισαγωγές ενέργειας.

1_1.jpg