Έρχεται και νέο πρόγραμμα για αντικατάσταση ψυγείων - Αφορά επιχειρήσεις

Έρχεται και νέο πρόγραμμα για αντικατάσταση ψυγείων - Αφορά επιχειρήσεις
Τρίτη, 21/06/2022 - 11:29

Νέα δράση με αντικατάσταση ψυγείων πυο χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Tην προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία που επίσης ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων συσκευών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υφυπουργός: «Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων».

Γενικότερα ο υφυπουργός είπε:

Εναρμονιζόμενοι με τους νέους στόχους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να διαθέσουμε το 27% των συνολικών πόρων των Ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας τις επιταγές για διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διοχετεύουμε σημαντικό μερίδιο των πόρων της τάξης των 3,6 δις ευρώ στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, στα πλαίσια του οποίου ανήκει και το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ». Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Έτσι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 γίνεται αρωγός στην ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε μια ευρωπαϊκή χώρα πιο πράσινη αλλά και σε πιο φιλική για τους πολίτες της.