Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι τη δικαιούνται και ποια η διαδικασία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι τη δικαιούνται και ποια η διαδικασία
Πέμπτη, 02/06/2022 - 08:55

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Πλησιάζουν οι ημέρες για να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών συσκευών και συγκεκριμένα

κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, που λειτουργούν.

Για τη διαδικασία, που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, ο Κώστας Σκρέκας είπε: «ο προϋπολογισμός του μέτρου της απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών είναι 150 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35%-50% και θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές».

Διευκρινίζεται ότι: «Ένα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρις συσκευές, αλλά δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%».

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, η οποία θα είναι σε λειτουργία για κάποιες μέρες θα γίνει ιεράρχηση, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες και στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα πάει στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώσει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. Χωρίς να περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση.