Τι πιθανότητες υπάρχουν να εισάγει LNG η Ελλάδα από τον Καναδά

Τι πιθανότητες υπάρχουν να εισάγει LNG η Ελλάδα από τον Καναδά
Τρίτη, 26/03/2024 - 06:24

Να σημειωθεί πως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφραστεί θετικά ως προς την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CTV. Να σημειωθεί πως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφραστεί θετικά ως προς την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια σημαντική πύλη εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Ανατολική Ευρώπη.« Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε ακόμα και την Ουκρανία. Έχουμε μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ξεκινά τη λειτουργία της. Βέβαια, ο σκοπός αυτής της υποδομής δεν είναι μόνο να εξυπηρετεί την ελληνική αγορά, αλλά να εξυπηρετήσει και τους γείτονές μας προς τον βορρά.Επομένως, επί της αρχής, ναι, μας ενδιαφέρει πολύ να προμηθευτούμε LNG σε ανταγωνιστικές τιμές».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση της πρώτης εγκατάστασης εξαγωγής LNG του Καναδά, το έργο LNG Canada υπό την ηγεσία της Shell στο Kitimat της Βρετανικής Κολομβίας. Όταν ολοκληρωθεί, το υπό την ηγεσία της Shell έργο LNG Canada θα αποτελείται από μια μονάδα παραλαβής φυσικού αερίου και παραγωγής LNG, έναν θαλάσσιο τερματικό σταθμό με δυνατότητα υποδοχής δύο πλοίων μεταφοράς LNG, μια αποβάθρα ρυμουλκών και γραμμές φόρτωσης LNG. Θα περιλαμβάνει επίσης μονάδες επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και δεξαμενές αποθήκευσης.

Ωστόσο, ήδη φωνές στον Καναδά, που μιλούν για την ανάγκη να απομακρυνθεί η χώρα από τα ορυκτά καύσιμα πυκνώνουν. Μάλιστα επικαλούνται τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν δύο χρόνια αρκετοί πολιτικοί μιλούσαν για την ανάγκη να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο με LNG από τον Καναδά. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Ember τα επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη πέρυσι έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 44% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών LNG της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, καθιστώντας τις τον μεγαλύτερο προμηθευτή για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Οι ΗΠΑ παρείχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα LNG στην Ευρώπη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Το Κατάρ και η Ρωσία ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι προμηθευτές LNG στην Ευρώπη το 2023.