Δίκτυο φυσικού αερίου στην Κρήτη δρομολογεί η Enaon EDA

Δίκτυο φυσικού αερίου στην Κρήτη δρομολογεί η Enaon EDA
Τρίτη, 26/03/2024 - 06:22

Φυσικό αέριο για το νησί της Κρήτης δρομολογεί η Enaon EDA εντάσσοντας την κατασκευή του σχετικού δικτύου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για την περίοδο 2024-2028 και έχει ήδη αναρτηθεί προς διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ.

Την επέκταση του δικτύου στο νησί είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα για τη μετονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών σε Enaon-EDA.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης που υπέβαλε η Enaon στη Ρυθμιστική Αρχή, το σχέδιο της Κρήτης προβλέπει για το 2028 την κατασκευή των δύο πρώτων απομακρυσμένων δικτύων στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων.

Τα δύο δίκτυα θα τροφοδοτούνται μέσω δύο σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG), έναν σε κάθε περιοχή. Η εγκατάστασή τους θα συνοδευτεί με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης περιορισμένου μήκους για την εξυπηρέτηση των πρώτων πελατών.
Η κυρίως ανάπτυξη του δικτύου διανομής στις δύο πόλεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τα αμέσως επόμενα έτη και η αναλυτική περιγραφή του θα γίνει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2029.

Για το 2028, η εταιρεία προβλέπει επενδύσεις της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν στις προκαταρκτικές εργασίες και στις μελέτες δημιουργίας των δυο σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακος στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Σημειώνεται ότι η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες πόλεις και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Χίος προβλεπόταν και στο πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2018-2022 της τότε Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών.

Για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Κρήτη, η εταιρεία, πρόκειται να υποβάλει αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για τη λήψη της σχετικής άδειας διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Enaon EDA για την επέκταση και αναβάθμιση -μέσω ψηφιοποίησης- του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας για την περίοδο 2024-2028 φτάνουν στα 769 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 2.625 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου 113,663 χιλιάδες νέοι καταναλωτές, οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί. Οι επενδύσεις του διαχειριστή εκτείνονται σε εννέα περιφέρειες μαζί με την Κρήτη και ειδικότερα σε Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις αφορούν στην Αττική με έργα συνολικού προϋπολογισμού για την τετραετία ύψους 175,2 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με έργα της τάξης των 129,1 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία προβλέπονται έργα ύψους 105,5 εκατ. ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 64, 4 εκατ. ευρώ, στη Δ. Μακεδονία στα 1,6 εκατ. ευρώ, στο δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας στα 51, 5 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο στα 17,2 εκατ. ευρώ στη Κεντρική Μακεδονία στα 72,7 εκατ. ευρώ, στην Ηπειρο στα 43,5 εκατ. ευρώ και στη Δυτική Ελλάδα στα 51,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ αναλυτικά για κάθε περιφέρεια το επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικά 21 ξεχωριστούς φακέλους, εκ των οποίων οι 10 αφορούν το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου κάθε περιοχής, άλλοι 10 την Ανάλυση του Προγράμματος Δικτύου, δηλαδή δύο φάκελοι για κάθε περιοχή και ένα διακριτό φάκελο για την Ανάπτυξη Δικτύου στην Κρήτη χωρίς δεύτερο φάκελο για την ανάλυση του.

Ας σημειωθεί ότι τμήμα του κόστους των επενδύσεων, καθώς ένα μέρος τους, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός της Εnaon EDA, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, προγραμματίζεται να ενταχθεί στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας, πράγμα που θα σημάνει αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου.
Οι επιπτώσεις στα τιμολόγια βασικής δραστηριότητας του δικτύου διανομής όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης και ανάκτησης των αντίστοιχων επενδύσεων, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα του επενδυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ και περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχει υποβάλει η εταιρία για κάθε περιοχή.