Ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός LNG της Ευρώπης υπέγραψε 10ετή συμφωνία για αλγερινό φυσικό αέριο

Ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός LNG της Ευρώπης υπέγραψε 10ετή συμφωνία για αλγερινό φυσικό αέριο
Πέμπτη, 01/02/2024 - 08:11

Το βρετανικό Grain LNG, ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, υπέγραψε την Τετάρτη δεκαετή συμφωνία που θα επεκτείνει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα αποθήκευσης και επαναπαράδοσης της αλγερινής εταιρείας φυσικού αερίου Sonatrach στον τερματικό σταθμό Grain LNG από τον Ιανουάριο του 2029.

Το Grain LNG, που βρίσκεται στο Isle of Grain στο Κεντ, είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος τερματικός σταθμός στην Ευρώπη και ο όγδοος μεγαλύτερος στον κόσμο με βάση τη χωρητικότητα των δεξαμενών, με μια περιοχή που εκτείνεται συνολικά σε περισσότερα από 600 στρέμματα.

Το Grain LNG της National Grid θεωρείται στρατηγικής εθνικής σημασίας για την ενεργειακή υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για δυναμικότητα εισαγωγής 125GWh/d, που ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, από την ανταγωνιστική διαδικασία δημοπρασίας του Grain LNG, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Η επιτυχής έκβαση του πλειστηριασμού διασφαλίζει περαιτέρω το μέλλον του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η συμφωνία αυτή προσφέρει στη Sonatrach εγγυημένη πρόσβαση στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, γεγονός που συμβάλλει στη χάραξη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής μάρκετινγκ της Sonatrach με τη διαφοροποίηση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μαϊγιούφ Μπελγκατσέμ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sonatrach.

Το Grain LNG επεκτείνεται επί του παρόντος για να αποθηκεύσει και να παραδώσει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει έως και το 33% της ζήτησης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε πρόσφατα μια σημαντική αύξηση των εισαγωγών LNG, καθώς η Ευρώπη διαφοροποίησε τις πηγές της σε LNG.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η ιταλική Eni, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της Ιταλίας, ποντάρει όλο και περισσότερο στην Αφρική για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από αγωγούς και υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Eni έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα για την εξασφάλιση περισσότερων προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη από την Αφρική και έχει επισπεύσει έργα στην Αφρική για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης ελλείψει των ρωσικών παραδόσεων από αγωγούς.