Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές φυσικού αερίου - Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΔΑ Αττικής

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές φυσικού αερίου - Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΔΑ Αττικής
Τρίτη, 09/01/2024 - 06:50

Οι επενδύσεις για την αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης ανέρχονται σε 9,33 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Προγράμματος Ανάπτυξης 2023- 2027 από την ΕΔΑ Αττικής ανέρχεται σε 140,95 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει για αυτή την περίοδο περισσότερες από 92.000 συνδέσεις περιλαμβάνει επενδύσεις σε έργα ενίσχυσης/αναβάθμισης δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης και έργα ανάπτυξης δικτύου χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης και λοιπές πρόσθετες επενδύσεις (νέα έργα). Ειδικότερα, «οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης του δικτύου μέσης πίεσης ανέρχονται σε 8,84 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ενίσχυσης/αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου χαμηλής πίεσης ανέρχονται σε 56,83 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις που αφορούν παροχές και μετρητές ανέρχονται σε 63,95 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις για την αντικατάσταση συμβατικών μετρητών με ευφυή συστήματα μέτρησης ανέρχονται σε 9,33 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε νέα έργα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο ο Κλάδος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων δεν ενέκρινε τα επενδυτικά κόστη συνολικού ύψους 6,19 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αναφέρονται ως «Νέα Έργα», επισημαίνοντας πως ενώ η ΕΔΑ Αττικής παρείχε τις σχετικές διευκρινίσεις δεν αιτιολόγησε «την αύξηση του κόστους τους σε σχέση με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026. Δεδομένων των ανωτέρω, για την κατηγορία «Νέα Έργα» και για τα έτη 2023 έως 2027 εγκρίνονται τα ποσά που είχαν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026». Έτσι οι επενδύσεις σε νέα έργα θα ανέλθουν σε 2 εκατ. ευρώ.

Δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του διαχειριστή την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης

Επίσης δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του διαχειριστή την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές για την περίοδο 2023-2026 προκειμένου όπως επισημαίνει ο κλάδος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ «να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης».

Σε σχέση με τη υλοποίηση του προγράμματος η ΕΔΑ Αττικής ανέφερε πως «η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για σταδιακή απομείωση των εκπτώσεων εφαρμόζεται από το έτος 2024 και ως εκ τούτου: Έκπτωση 100%, για τους Δήμους, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μικρότερη ή ίση του 25% o Σταδιακή εφαρμογή έκπτωσης 10% ετησίως, για τους Δήμους, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 25% και μικρότερη ή ίση του 75%. Μη παροχή έκπτωσης επί των Τελών Σύνδεσης για τους Δήμους, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 75%».