Παγιδευμένες oι τιμές του πετρελαίου το 2024 μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομικής ανησυχίας

Παγιδευμένες oι τιμές του πετρελαίου το 2024 μεταξύ γεωπολιτικής και οικονομικής ανησυχίας
Πέμπτη, 04/01/2024 - 10:45

Οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται σε ένα στενό εύρος τιμών από την αρχή του νέου έτους, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έρχονται σε αντίθεση με τις πλέον χρόνιες οικονομικές ανησυχίες.

Παρόλα αυτά, οι δείκτες αναφοράς κατέγραψαν πτώση την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους, καθώς η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ ειδικά προσωρινά υπερίσχυσε των φόβων για νέα κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι αγορές ενέργειας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις ευρύτερες πιέσεις που παρατηρήθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με τις αγορές μετοχών να είναι επίσης πιο αδύναμες. Η αδυναμία στο πετρέλαιο έρχεται παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν οι Γουόρεν Πάτερσον και Ίβα Μάντθλεϊ τηςING σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα.

«Αν και η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, ένα αρκετά άνετο ισοζύγιο πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 βοηθά να αμβλυνθούν κάποιες από αυτές τις ανησυχίες», πρόσθεσαν οι αναλυτές εμπορευμάτων.

Η τελευταία είδηση από αυτή την άποψη ήταν η άφιξη ενός ιρανικού πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, η οποία συνέπεσε με την τελευταία επίθεση των Χούθι της Υεμένης σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τηςMaersk, το οποίο έστειλε σήμα κινδύνου στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό στην περιοχή και αυτό βύθισε τρία σκάφη των Χούθι.

Ορισμένες αναφορές φάνηκε να υποδηλώνουν ότι η άφιξη του ιρανικού πλοίου ήρθε ως απάντηση στη βύθιση των σκαφών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων, αλλά ορισμένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το πλοίο εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μία ημέρα πριν από την επίθεση στο πλοίο τηςMaersk.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα συνεδριάσει τον Φεβρουάριο για να συζητήσει την τρέχουσα πολιτική μείωσης της παραγωγής του, με τους αναλυτές τηςING να σημειώνουν ότι δεν απομένει πλέον χώρος για πρόσθετες περικοπές.

«Ήδη, οι τελευταίοι γύροι περικοπών καθοδηγήθηκαν από εθελοντικές μειώσεις μεμονωμένων μελών και όχι από περικοπές σε επίπεδο ομάδας - ένα σημάδι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν στις περικοπές», έγραψαν οι Πάτερσον και Μάνθλεϊ.

«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαταραχή στη φυσική προσφορά στην αγορά» που να σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στοBloomberg ο Νιλ Μπέβεριτζ, ανώτερος αναλυτής τηςSanford Bernstein. «Οι αγορές φαίνονται αρκετά ισορροπημένες κατά την έναρξη του έτους, οπότε αφήνει στον ΟΠΕΚ αρκετή δουλειά να κάνει για να στηρίξει τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα».