Απομακρύνεται η κρίση εφοδιασμού στην Ε.Ε. – Ορατά νέα μέτρα κατά του ρωσικού αερίου

Απομακρύνεται η κρίση εφοδιασμού στην Ε.Ε. – Ορατά νέα μέτρα κατά του ρωσικού αερίου
Δευτέρα, 11/12/2023 - 06:24

Την ώρα που αναλυτές επισημαίνουν πως η κρίση στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ε.Ε. απομακρύνεται οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν σύντομα τις τελευταίες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Διαπραγματευτές των κρατών μελών και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξετάζουν το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να είναι σε θέση να περιορίσουν τις εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον προηγούμενο μήνα παράταση κατά δώδεκα μήνες των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν σαν απάντηση στην ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς. Άλλωστε, στο τέλος του προηγούμενου μήνα τα υψηλά ευρωπαϊκά αποθέματα και η άφθονη προσφορά έριξαν τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου TTF κάτω από 40 €/MWh, ενώ μένει να φανεί αν οι χαμηλές θερμοκρασίες ασκήσουν πιέσεις στις τιμές τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. για την αγορά φυσικού αερίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ένωση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 μειώθηκε περαιτέρω (στα 65 bcm) και παρέμεινε κάτω από το εύρος κατανάλωσης πενταετίας 2017-2021. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 42% σε τριμηνιαία βάση και κατά 8% σε ετήσια βάση. Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της ΕΕ συνέχισε να μειώνεται. Η ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο παρήγαγε 16% λιγότερο φυσικό αέριο (9,5 bcm) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 17% λιγότερο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο μεγαλύτερος παραγωγός παρέμεινε η Ολλανδία (2,8 bcm). Τα ποσοστά αποθήκευσης αερίου της ΕΕ στο τέλος του τριμήνου ήταν πάνω από 70% σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τρία και σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και μάλιστα σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα έτη. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να μειώνονται. Η μέση τριμηνιαία τιμή spot ήταν 35,2 €/MWh, μειωμένη κατά 34% από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση 64% σε ετήσια βάση (98,2 €/MWh).