Έχουν αποτέλεσμα οι πετρελαϊκές κυρώσεις;

Έχουν αποτέλεσμα οι πετρελαϊκές κυρώσεις;
Δευτέρα, 11/12/2023 - 11:14

Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου ώθησε τη ναυαρχίδα της Ρωσίας, τα Urals, κάτω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων που επιβλήθηκε στις διεθνείς μεταφορές από την G7 πέρυσι.

Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος για να πανηγυρίσουν οι G7. Ή ίσως είναι μια καλή στιγμή να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να αναλογιστούμε από πού έπεσαν τα Urals για να φτάσουν στο επίπεδο του ανώτατου ορίου.

Για μεγάλο μέρος του χρόνου από τότε που επιβλήθηκε το πλαφόν, το πετρέλαιο της Ρωσίας -που δεν περιλαμβάνει μόνο τα Urals- διαπραγματευόταν πάνω από τα 60 δολάρια. Παρά τις διαβεβαιώσεις ορισμένων από τους αρχιτέκτονες του ανώτατου ορίου ότι αυτό λειτουργεί και στερεί από τη Ρωσία ζωτικά έσοδα, αυτό δεν συνέβη. Επειδή το πετρέλαιο είναι πάρα πολύ βασικό εμπόρευμα, και όπως έδειξε η περίπτωση της Ρωσίας, υπάρχει πάντα τρόπος να μεταφερθεί από τον πωλητή στον αγοραστή, ακόμη και αν ο πωλητής υπόκειται σε βαριές κυρώσεις.

Ο αρθρογράφος των FT και πρώην συντάκτης εμπορικών θεμάτων Άλαν Μπίτι σημείωσε σε πρόσφατη στήλη του σχετικά με τις κυρώσεις ότι «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετό έλεγχο στην παγκόσμια ζήτηση για να πνίξουν το εμπόριο, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ευέλικτες, μερικές φορές παράνομα, και οι τελικοί χρήστες έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις».

Πράγματι, όπως έδειξε η αμφίβολη επιτυχία των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα και τώρα οι ευρύτερες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι κυρώσεις σπάνια επιτυγχάνουν τους στόχους για τους οποίους επιβλήθηκαν. Δεν υπήρξε αλλαγή καθεστώτος ούτε στη Βενεζουέλα ούτε στο Ιράν, η Ρωσία δεν σταμάτησε να πολεμά στην Ουκρανία και το πετρέλαιο συνέχισε να ρέει και από τις τρεις χώρες.

Για να είμαστε δίκαιοι, οι ροές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και το Ιράν υπέστησαν σημαντική πτώση μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και οι δύο χώρες είδαν πρόσφατα μια άνοδο των αποστολών στο εξωτερικό ως απόδειξη της αναγκαιότητας όλων των πετρελαίων, ακόμη και όταν οι ίδιες οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά.

Η περίπτωση της Ρωσίας, ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σχετική λόγω της τεράστιας κλίμακας της ώθησης των κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πράγματι, η ώθηση δεν σταμάτησε να στοχεύει τις εξαγωγές πετρελαίου της με σκοπό τον αποδεκατισμό τους, αλλά ακόμη και το ανώτατο όριο τιμών δεν ήταν αποτελεσματικό για την επίτευξη του δηλωμένου στόχου. Αυτός ήταν να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου στο εξωτερικό, αλλά να περιοριστούν τα έσοδα.

Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία κερδίζει σήμερα περισσότερα χρήματα από την εξαγωγή του πετρελαίου της από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Μια άλλη έκθεση, από τον Νοέμβριο, επικαλείται στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Η ΜΚΟ Centre for Research on Energy and Clean Air με έδρα τη Φινλανδία, η οποία παρακολουθεί τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε πρόσφατα ότι το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών έχουν κοστίσει στη Ρωσία 34 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα. Το ποσό, όσο σημαντικό και αν φαίνεται, αντιπροσωπεύει μόνο 14% μείωση των εσόδων, κάτι που το CREA εκφράζει δεόντως τη λύπη του, λέγοντας ότι «αυτός ο αντίκτυπος όμως υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί».

Όχι μόνο τα έσοδα δεν πλήττονται αρκετά, αλλά η συνολική οικονομία έχει καταφέρει να αποσείσει τις περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

Το Bloomberg ανέφερε και πάλι ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη Ρωσία κατέγραψε αύξηση 5,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους, η οποία ήταν περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το ήδη αρκετά εντυπωσιακό 4,9% της ανάπτυξης που καταγράφηκε για το δεύτερο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη αγωνιζόταν να παραμείνει σε θετικό έδαφος αύξησης του ΑΕΠ και η Γερμανία εισερχόταν σε ύφεση.

Πρόκειται σίγουρα για μια κατάσταση που εγείρει το ερώτημα ποιος πλήττεται περισσότερο από τις κυρώσεις: ο στόχος ή οι εκτελεστές. Η απάντηση, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την ΕΕ, φαίνεται να είναι αρκετά δυσάρεστη, γεγονός που καθιστά το θέμα ένα είδος ταμπού. Έχει γίνει πολύς λόγος για την απώλεια της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά, όπως και με το πετρέλαιο, απλώς ανακατεύθυνε το μεγαλύτερο μέρος των ροών από τη Δύση προς την Ανατολή και την Κίνα. Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, αντικατέστησε το αέριο των αγωγών με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Καμία από τις δύο κινήσεις δεν ήταν τέλεια για τον υπεύθυνο της κίνησης. Όσον αφορά το ποια από τις δύο κινήσεις είχε χειρότερη τύχη, αυτό μπορεί να φανεί στις εκθέσεις για το ΑΕΠ.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο -αλλά κυρίως το πετρέλαιο- αποτελούν αγαπημένο στόχο των συντακτών κυρώσεων. Εκ πρώτης όψεως, η επιβολή κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία μιας χώρας που εξαρτάται από αυτή τη βιομηχανία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μόνο αργότερα προκύπτει ότι η επιβολή κυρώσεων σε αυτό το αγαθό έχει επιπτώσεις για τους ίδιους τους συντάκτες των κυρώσεων. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ το ένιωσαν όταν σταμάτησε η ροή βαρέως αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα με την επιβολή των πετρελαϊκών κυρώσεων. Όλος ο κόσμος το ένιωσε όταν ο πρόεδρος Τραμπ επανέφερε τις κυρώσεις στο Ιράν και οι τιμές αυξήθηκαν, έστω και προσωρινά.

«Οι έλεγχοι των εξαγωγών περιέχουν τους σπόρους της ίδιας τους της καταστροφής, όπως ακριβώς τα καρτέλ παραγωγών και οι προσπάθειες απαγόρευσης των ναρκωτικών», έγραψε ο Άλαν Μπίτι των FT, αφού σημείωσε ότι «η G7 και η ΕΕ απλά δεν είναι αρκετά μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας για να στραγγαλίσουν τις πωλήσεις πετρελαίου της Ρωσίας». Και δεν έχουν την επιρροή που πιθανώς θα ήθελαν να έχουν σε χώρες όπως η Ινδία, που αναζητούν μια συμφωνία για τις εισαγωγές πετρελαίου.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΕΕ, που βρέθηκε σε δύσκολη θέση στον τομέα του ντίζελ, κατέληξε να εισάγει ινδικό ντίζελ που κατά πάσα πιθανότητα παρασκευάζεται από ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο έχει επιβληθεί εμπάργκο από την ίδια την ΕΕ, για να μην αναφέρουμε την υψηλή σε ρεκόρ πρόσληψη ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν λειτουργούν ποτέ. Γιατί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημαίνουν ενέργεια και η ενέργεια σημαίνει ασφάλεια. Καμία χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές, ανεξαρτήτως βαθμού, δεν έχει πραγματικά την πολυτέλεια να επιβάλλει κυρώσεις στους προμηθευτές της - τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιες αρνητικές συνέπειες για τη δική της οικονομία.