Μέσω του ΣτΕ περνά το μέλλον της ΛΑΡΚΟ – Στο πόδι οι εργαζόμενοι

Μέσω του ΣτΕ περνά το μέλλον της ΛΑΡΚΟ – Στο πόδι οι εργαζόμενοι
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:34

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η εταιρία λειτουργήσει ξανά και κάνει επενδύσεις στην υδρομεταλλουργία τότε θα μπορούσε να παράγει πάνω από 2.000 τόνους κοβάλτιου που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το μέλλον της ΛΑΡΚΟ καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή της ιρλανδικής Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, με την οποία θέλει να ανατρέψει την απόφαση για μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings η οποία και πλειοδότησε.

Η υπόθεση θα έχει αρκετά επεισόδια δεδομένου ότι αν δικαιώσει το ΣτΕ την ιρλανδική εταιρία σε σχέση με την προσφυγή της για το διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή τότε οι Ιρλανδοί θα πρέπει να καταθέσουν νέα προσφορά.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Οι ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο για το διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.Να σημειωθεί πως οι ιρλανδοί έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται και από εκεί η απόφαση.

Η ΛΑΡΚΟ παραμένει κλειστή από το καλοκαίρι του 2022, με ανθρώπους της κοινοπραξίας να έχουν επισκεφτεί από τότε το χώρο του εργοστασίου, ωστόσο τα πάντα έχουν παγώσει. Πάντως, εάν άνοιγε ξανά το εργοστάσιο θα χρειάζονταν 3-4 μήνες για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Να τοποθετηθεί το απαραίτητο προσωπικό στο εργοστάσιο και στα ορυχεία. Η ΛΑΡΚΟ έχει χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή σιδηρονικέλιου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η εταιρία λειτουργήσει ξανά και κάνει επενδύσεις στην υδρομεταλλουργία τότε θα μπορούσε να παράγει πάνω από 2.000 τόνους κοβάλτιου που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Σήμερα στις 12:30 μ.μ., καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.