Έρευνες υδρογονανθράκων – Το ορόσημο και τα ερωτήματα για Ιόνιο και Κρήτη

Έρευνες υδρογονανθράκων – Το ορόσημο και τα ερωτήματα για Ιόνιο και Κρήτη
Τρίτη, 03/10/2023 - 06:44

Πολλά είναι ερωτήματα σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα ειδικά στα μπλοκ Ιόνιο και μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), όπου η μισθώτρια εταιρία Helleniq Energy βρίσκεται στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.

Να σημειωθεί πως στις δύο περιοχές έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση των ερευνών , η οποία θα έχει διάρκεια τρία χρόνια. Για το Μπλοκ «Ιόνιο» το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την πρόσκτηση και επεξεργασία 900 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, γεωλογικές εργασίες, περιβαλλοντικές μελέτες. Για το «Μπλοκ 10» την πρόσκτηση και επεξεργασία 400 τ.χλμ. 3D σεισμικών δεδομένων, πετροφυσική και γεωφυσική ανάλυση».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy κ. Ανδρέα Σιάμισιη, σε παλαιότερη δήλωσή του (φόρουμ των Δελφών) προς το τέλος του 2024 θα υπάρχει καλύτερη κατανόηση των δεδομένων ώστε να υπάρξουν αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και το 2025 με βάση το αισιόδοξο σενάριο θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τα Γιάννενα, όπου εκεί η Energean δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση πριν το καλοκαίρι του 2024. Να σημειωθεί πως η περιβαλλοντική μελέτη για το μπλοκ των Ιωαννίνων βρίσκεται στα χέρια της διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τελευταίο κεφάλαιο αποτελεί το μέλλον για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων από τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.