Πετρέλαιο: Η Νιγηρία θέλει να αυξήσει την παραγωγή

Πετρέλαιο: Η Νιγηρία θέλει να αυξήσει την παραγωγή
Σάββατο, 08/07/2023 - 07:50

Η Νιγηρία έχει αποτύχει σταθερά να παράγει σύμφωνα με την ποσόστωσή της στη συμφωνία ΟΠΕΚ+.

Η Νιγηρία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ στην Αφρική, σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου της σε έως και 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, ελπίζοντας να κερδίσει υψηλότερη ποσόστωση στη συμφωνία ΟΠΕΚ+, δήλωσε στο Energy Intelligence ο Gabriel Tanimu Aduda, μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Πετρελαϊκών Πόρων της Νιγηρίας, στο περιθώριο του σεμιναρίου ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα.

Η Νιγηρία έχει αποτύχει σταθερά να παράγει σύμφωνα με την ποσόστωσή της στη συμφωνία ΟΠΕΚ+. Ο συνδυασμός βανδαλισμών σε αγωγούς και κλοπών πετρελαίου με την έλλειψη επενδύσεων σε δυναμικότητα έχει καταστήσει τη Νιγηρία τη μεγαλύτερη υστέρηση στην παραγωγή αργού πετρελαίου στη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Η κλοπή πετρελαίου και οι βανδαλισμοί αγωγών ταλαιπωρούν εδώ και καιρό την ανάντη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, οδηγώντας τις μεγάλες εταιρείες εκτός της χώρας και οδηγώντας συχνά σε ανωτέρα βία στους βασικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής αργού πετρελαίου.

Η ποσόστωση της Νιγηρίας ήταν 1,742 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως νωρίτερα φέτος, αλλά λόγω της υποπαραγωγής της κατά περισσότερο από 400.000 βαρέλια ημερησίως, το ανώτατο όριο παραγωγής για τη Νιγηρία μειώθηκε σε 1,38 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου.

Το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγής για τη Νιγηρία μπορεί να επικαιροποιηθεί ώστε να ισούται με τη μέση παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί το 2024, όπως εκτιμάται από τις τρεις ανεξάρτητες πηγές (IHS, Wood Mackenzie και Rystad Energy) που ειδικεύονται στο upstream του πετρελαίου μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2023, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

Το δηλωθέν Σχέδιο Παραγωγής της Νιγηρίας το 2024 είναι 1,578 εκατ. bpd, με την επιφύλαξη της επαλήθευσης, και αν επαληθευτεί, τότε ο αριθμός θα αποτυπωθεί ως απαιτούμενη παραγωγή για το 2024, πρόσθεσε ο ΟΠΕΚ.

Η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας είναι περίπου 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τη δυναμικότητά της. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει την έλλειψη επενδύσεων, την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης λόγω της ενεργειακής μετάβασης και την ανασφάλεια μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην κατάσταση.

«Επί του παρόντος, η Νιγηρία έχει την τεχνικά επιτρεπόμενη ικανότητα να παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ωστόσο, που προκύπτει από τις προκλήσεις που επισημάνθηκαν, η τρέχουσα παραγωγή μας κυμαίνεται γύρω στο 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και συμπυκνωμάτων την ημέρα», δήλωσε τον Μάιο ο Γκμπένγκα Κομολάφε, διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πετρελαίου της Νιγηρίας (NUPRC).