Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο
Παρασκευή, 16/06/2023 - 06:25

Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Ολλανδίας ότι σκοπεύει να κλείσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου της Ευρώπης φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς άρχισαν να αυξάνονται. Να σημειωθεί πως οι τιμές φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το τελευταίο δεκαήμερο, με φόντο το συνεχιζόμενο ανταγωνισμό για το LNG. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στο ζεστό καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, η ευρωπαϊκή ένωση ξεκίνησε ένα κοινό πρόγραμμα αγοράς φυσικού αερίου για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου πριν από τον χειμώνα και να αποφύγουν ένα νέο ράλι τιμών σε συνδυασμό με πιθανές ελλείψεις ενέργειας.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας όμως επανέρχεται ακόμη και μετά τη συγκέντρωση ασυνήθιστα υψηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα.Μεγάλο ρόλο στην αβεβαιότητα προκαλεί άλλωστε η προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του κοιτάσματος του Groningen. Η Ολλανδία στόχευε να κλείσει το πεδίο το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, ανάλογα με τη γεωπολιτική κατάσταση, αλλά οι αξιωματούχοι αντιμετώπισαν πολιτική πίεση για τις επιπτώσεις από τους σεισμούς που προκάλεσε. H τοποθεσία έχει δώσει από τη δεκαετία του 1980 ισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.