ΔΕΔΑ: Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Ηπείρου

ΔΕΔΑ: Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Ηπείρου
Παρασκευή, 03/03/2023 - 10:52

Ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Ιωάννινα – Ακολουθούν Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα και Άρτα

Σε μιανέα ενεργειακή εποχήεισέρχεται ηπεριφέρεια Ηπείρουμετά την έναρξη τωνμεγάλων έργων της ΔΕΔΑ(θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΠΑ Υποδομών) για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Η αρχή έγινε από ταΙωάννιναόπου ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής135χιλιομέτρων δικτύου για την τροφοδοσία τουλάχιστον3.000οικιακών, εμπορικώνκαι βιομηχανικών καταναλωτών.Πρόκειται για ένα έργοπροϋπολογισμού 16,8 εκατ. ευρώ(χωρίς ΦΠΑ) το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τη «σκυτάλη θα πάρουν, στη συνέχεια, ηΗγουμενίτσα, ηΠρέβεζακαι ηΆρτα, καθώς επίκειται η έναρξη των έργων για την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 1.500 συνδέσεων καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Οιεπενδύσειςπου θα γίνουν και στις τέσσερις προαναφερθείσες πόλεις της περιφέρειας Ηπείρου φθάνουν συνολικά τα33 εκατ. ευρώ, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής της ΔΕΔΑ στις πόλεις της Ηπείρου έχειδύομεγάλεςκαινοτομίες:

  1. Υλοποιείται με τη χρήση τηςσύγχρονης τεχνολογίαςτης χερσαίας μεταφοράς τουφυσικού αερίου σε υγρή μορφήκαι της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές. Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας τηςITALGAS, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ευρώπη και μέτοχος της ΔΕΔΑ μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποίαανέλαβε τον Τεχνικό Σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.
  2. οι σωληνώσεις και γενικότερα οιυποδομέςδιανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναικατάλληλεςγιανα διανέμουνκαιβιομεθάνιο, το οικολογικό και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονείμελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίουσε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με«πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ,Μάριος Τσάκαςδήλωσε σχετικά: «Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, μέσα από τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε με σκληρή και συλλογική δουλειά να ολοκληρώσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις σχετικές μελέτες, να εντάξουμε τα έργα διανομής φυσικού αερίου στο ΠΔΕ, να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς κατασκευής και να κάνουμε πράξη το όραμά μας.

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο δεν φέρνει μόνο μία εναλλακτική πηγή ενέργειας στην περιοχή. Πέραν των θετικών περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων, αφού το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργεί ευκαιρίες για νέους τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους (εγκαταστάτες, τεχνικοί καυστήρων, έμποροι συσκευών και ανταλλακτικών, πωλητές αερίου κ.λπ.). Η υποστήριξη του νέου μετόχου της ΔΕΔΑ, τηςITALGAS, σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική. Ένας ευρωπαϊκός κολοσσός, όπως η ITALGAS, εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου».