ΣτΕ: Νόμιμη η ΥΑ για την περιβαλλοντική έγκριση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

ΣτΕ: Νόμιμη η ΥΑ για την περιβαλλοντική έγκριση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη
Τετάρτη, 21/12/2022 - 13:28

Η απόφαση αφορά στα δύο θαλάσσια οικόπεδα όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία Exxon Mobil/Helleniq Energy.

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Υπενθυμίζεται πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν προσφύγει κατά της Υπουργικής Απόφασης πρόβαλλαν, μεταξύ άλλων, ότι αυτή είχε εκδοθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη απόφαση για την έγκριση της ΣΜΠΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η προσβαλλόμενη ΥΑ προβαίνει στην περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι: “Η ΣΜΠΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. Στις πράξεις ή αποφάσεις έγκρισης του προγράμματος πρέπει να αναφέρεται ρητά η παρούσα απόφαση”. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι λόγοι ακυρώσεως πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι.

Να σημειωθεί οτι η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή του από το Δικαστήριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2022 - 13:52