Κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου
Τετάρτη, 21/12/2022 - 14:32

Οι αυξημένες εισαγωγές LNG, οι γεμάτες αποθήκες, ο ήπιος καιρός, καθώς και η περιορισμένη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι κάποιοι από τους λόγους που «ρίχνουν» τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και ηρεμούν τις ανησυχίες των χωρών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά, μετά από τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται στα 98,75 ευρώ, με πτώση 6,5%.

Ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της ανάλυσης αερίου στο ICIS στο Λονδίνο δήλωσε σχετικά: «Με το κρύο που τελείωσε -και τις προβλέψεις για ήπιο και θυελλώδη καιρό για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνηθισμένη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων- υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες στο παιχνίδι».

Παράλληλα, αναλυτές της εταιρείας εμπορίου αερίου Energi Danmark A/S, αναφέρουν πως «οι θερμοκρασίες σε μέρη της Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσουν πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι πιθανότητες για έναν ήπιο Ιανουάριο φαίνεται να αυξάνονται».

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς της Ευρώπης, έφτασε τα 96,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι περίπου 83% πλήρεις, πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ενώ οι προμήθειες της Ρωσίας που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένονται και αυτές σταθερές για σήμερα Τετάρτη, με την Gazprom να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για να μεταφέρει τα καύσιμα, έπειτα από τη ζημιά που υπέστη σε έναν τοπικό αγωγό της, από πυρκαγιά, πριν από λίγες ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2022 - 14:44