Παραμένει το χάσμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Παραμένει το χάσμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Πέμπτη, 17/11/2022 - 06:43

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει ένα εφησυχασμό σε ορισμένα κράτη μέλη, όμως τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Στη σκιά του αδιεξόδου των προηγούμενων συνεδριάσεων των υπουργών ενέργειας συνεχίζονται οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με στόχο την κατάληξη σε μια απόφαση που θα περιλαμβάνει και πλαφόν στο φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό 15 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης συνεχίζουν τις πιέσεις με σκοπό να πείσουν την Γερμανία και άλλες χώρες του βορά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι παρασκηνιακές συζητήσεις συνεχίζονται μέχρι τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg η Κομισιόν εξετάζει μια πρόταση που θα στοχεύει στον περιορισμό των τιμών, χωρίς να βάλει όμως σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και τη θέσπιση ενός προσωρινού «δυναμικού ορίου τιμών». Ειδικότερα, σε έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg το πλαφόν θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του TTF ξεπερνά ένα προκαθορισμένο επίπεδο που δεν αντιστοιχεί στις αυξήσεις του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει ένα εφησυχασμό σε ορισμένα κράτη μέλη, όμως τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης για τον Δεκέμβριο άγγιξαν τα 109 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ εξίσου ανοδικές είναι οι τιμές και για τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβαίνει σήμερα στη Λισαβόνα όπου θα συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι εργασίες του οποίου θα περιλαμβάνουν προφανώς και τις εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση. Ενδιαφέρον, άλλωστε συγκεντρώνει και η συνάντηση στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου των υπουργών Ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες ανάμεσα στις οποίες εκείνη που πρότεινε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς σε επιστολή του για την επιβολή ενός τέλους με σκοπό να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για ένα ταμείο αντιστάθμισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και ο μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών. Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας χθες στη βουλή αναφέρθηκε στο μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και στη δημιουργία ενός μηχανισμού και στον τομέα της προμήθειας, με σκοπό στη συνέχεια τη στήριξη των νοικοκυριών.