Κώστας Σκρέκας: Στόχος είναι το 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα

Κώστας Σκρέκας: Στόχος είναι το 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα
Δευτέρα, 14/11/2022 - 11:14

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, σε 3 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.

Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται οι διεργασίες στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μετά και την έναρξη των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, από το πλοίο Sanco Swift, επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open.

«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία» είπε ο υπουργός. Επεσήμανε δε, πως δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Μάλιστα, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα. «Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.