Ενεργειακή κρίση: Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν μπορούν να σώσουν την Ευρώπη
Παρασκευή, 16/09/2022 - 06:54

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προειδοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους αρκετά ώστε να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση τον ερχόμενο χειμώνα, αναφέρουν οι Financial Times.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί πρόσφατα, η κατάσταση στην αγορά μπορεί να αλλάξει στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το εμπάργκο «θα μπορούσε να προκαλέσει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη, αλλά οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι ο όγκος της προσφοράς είναι πλέον κοντά στα υψηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου της χώρας φέτος θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν απότομα την παραγωγή. Η τρέχουσα παραγωγή είναι αυτή που είναι», λέει ο Γουίλ Γουάνλο, επικεφαλής του ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου Quantum Energy Partners, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα του σχιστόλιθου.

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση», πρόσθεσε ο Γουάλνο. «Ούτε στην πλευρά του πετρελαίου ούτε στην πλευρά του φυσικού αερίου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources Co. Σκοτ Σέφιλντ, όταν ρωτήθηκε αν οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, δήλωσε: «Όχι, δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί».

«Δεν βάζουμε νέες εξέδρες σε λειτουργία και δεν βλέπω κανέναν ή καμία άλλη[εταιρεία] να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Σέφιλντ. Όπως πιστεύει οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι αυτό το χειμώνα.

Ο Μπεν Ντελ, επικεφαλής του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Kimmeridge Energy, δήλωσε ότι οι μέτοχοι διστάζουν να δώσουν το πράσινο φως στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξήσουν την παραγωγή, διότι αυτό θα απαιτούσε νέες επενδύσεις. Οι επενδυτές, από την άλλη πλευρά, προτιμούν οι εταιρείες να παράγουν λιγότερο αλλά με υψηλότερο κέρδος.

Μια μικρή αύξηση των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες «δεν θα αλλάξει την παγκόσμια κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της ιδιωτικής Greenlake Energy Ventures.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έφθασε τα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν από την πανδημία του κορωναϊού, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε απότομα και δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 12,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.