Με 700 ευρώ επίδομα η στροφή στο πετρέλαιο για θέρμανση - Οι πρώτες αντιδράσεις

Με 700 ευρώ επίδομα η στροφή στο πετρέλαιο για θέρμανση - Οι πρώτες αντιδράσεις
Δευτέρα, 12/09/2022 - 11:41

Αυξημένη επιδότηση 700 ευρώ για πετρελαίο θέρμανσης, σε όσους «γυρίσουν την πλάτη» στο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο για την ενεργειακή κρίση συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επιδότηση 25 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία και διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με την τιμή αναφοράς των 350 ευρώ, με το ποσό να φτάνει τα 700 ευρώ σε συνάρτηση με τους συντελεστές ανά βαθμοημέρες όταν αντικαθίσταται η θέρμανση από ηλεκτρικό με πετρέλαιο.

Διευκρινήσεις για το θέμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για τους νέους δικαιούχους που θα επιλέξουν θέρμανση με πετρέλαιο θα δοθεί επιδότηση διπλάσια, ήτοι αυξημένη κατά 100%. «Αντί για 350 ευρώ θα λάβουν 700 ευρώ», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

«Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι πως αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση καταναλώνουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο», είπε.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει το τί θα γίνει με την επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή που βλέπετε σήμερα, δεν θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε η τελική τιμή να είναι σχετικά λογική. Λέω σχετικά λογική διότι είναι βέβαιον ότι θα υπάρχει αύξηση στην τιμή του αερίου, αλλά η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής δεν θα έχει καμία σχέση με την τιμή που βρίσκεται σήμερα το αέριο», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιδότηση της αύξησης έως 50% για τους χρήστες φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η τιμή του καυσίμου έχει αυξηθεί 10 φορές από πέρσι.

Ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για ενεργειακό παραλογισμό...

{https://twitter.com/h_doukas/status/1568944574965628929}

Για στροφή στο πετρέλαιο κόντρα σε κάθε λογική έκανε λόγο ο Βασίλης Τσολακίδης, Βιοαρχιτέκτονας, πρ. Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

«Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επιδότηση αντικατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο είναι αδικαιολόγητη, δεν θα λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην χώρα μας.

Η υφιστάμενή ανάγκη αντικατάστασης ενός εισαγμένου ορυκτού καυσίμου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ένα επίσης εισαγόμενο και ποιο ρυπογόνο καύσιμο. Εκτός του ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή ευρωπαϊκή αλλά και εθνική στρατηγική ενεργειακής μετάβασης, θα ενισχύσει περεταίρω και την ήδη υπερβολική εξάρτηση της χώρας. Και αυτό διότι η ενέργεια της χώρας είναι ρυπογόνα, απειλή για την φύση και τους κατοίκους, ταυτόχρονα εντατική και πανάκριβη, τροχοπέδη για την εθνική οικονομία, αιτία συναλλαγματικής αιμορραγίας, εθνικής εξάρτησης και εκβιασμών.

Όλα αυτά μαζί έφεραν την πρωτόγνωρη κρίση κόστους ενέργειας, τη γενικότερη οικονομική κρίση και φτωχοποίηση με διαστάσεις επισιτιστικής ανεπάρκειας .

Σήμερα η ετήσια συναλλαγματική αιμορραγία διπλασιάστηκε από τα 10 στα 20 δις, ενώ το συνολικό ετήσιο ενεργειακό κόστος εκτινάχθηκε από τα 24 δις σε πάνω 40-45 δις, μια εκρηκτική αύξηση που αντιστοιχεί στο αστρονομικό ποσό των 2.000 ευρω ανά κάτοικο.

Χρειαζόμαστε μια πράσινη, κλιματική στρατηγική απεξάρτησης από τα εισαγόμενα και ρυπογόνα καύσιμα.

Πρώτο: με τον Περιορισμό της ενεργειακής έντασης και σπατάλης , την αύξηση της αποδοτικότητας, με δράσεις και μέτρα εξοικονόμησης, όπου τα περιθώρια εκτιμιούνται σε πάνω από 50 %.

Δεύτερο : με Στροφή προς τις εγχώριες πηγές, το δυνατόν δε αποκλειστικά με την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και δευτερευόντως με το λιγνίτη, το μοναδικό ορυκτό εθνικό καύσιμο ως στρατηγική εφεδρεία ανάγκης, όπως εν προκειμένω και όχι με το πετρέλαιο. Η χώρα μας διαθέτει ανεξάντλητο δυναμικό σε όλες τις μορφές ΑΠΕ. Ηλιακή, αιολική, αναξιοποίητη Βιομάζα, Γεωθερμία, Υδροηλεκτρικά, κλπ.

Οι ΑΠΕ είναι ήδη φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα και οικονομικά ελκυστικές ακόμα και για τους απλούς καταναλωτές.

Καμία άλλη επένδυση δεν έχει τόσο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο οι ΑΠΕ, καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν εξυπηρετεί τόσο αποτελεσματικά τη φύση, τη χώρα και τον λαό της.

Τρίτο: Με τη ριζική μεταρρύθμιση της ενεργειακής φορολογίας εξυπηρέτησης αποκλειστικά δημοσιονομικών στόχων αλλά και ποικίλων οικονομικών συμφερόντων.

Η νέα ενεργειακή φορολογία τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς την διάθεση τους, οφείλει πλέον να υπηρετεί αποκλειστικά το δραστικό περιορισμό του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους δια της απεξάρτησης της χώρας μας από τα εισαγόμενα, ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια μόνιμη, ορθολογική και δίκαιη χρηματοδότηση του πράσινου, κλιματικού και ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας μας», ανέφερε.