Αθαν. Δαγούμας: Είμαστε σε ετοιμότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε προκύψει

Αθαν. Δαγούμας: Είμαστε σε ετοιμότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε προκύψει
Δευτέρα, 12/09/2022 - 08:42

Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για να διερευνηθεί η επιβολή πλαφόν τιμής στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου είναι πλέον υπό συζήτηση στην Ευρώπη και πρώτη φορά η Ελλάδα καταφέρνει να επηρεάζει την Ευρώπη σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. Η ΡΑΕ είναι συντονισμένη με το υπουργείο και την κυβέρνηση στις μάχες που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το ενεργειακό κόστος βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενεργειακής εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που διεξήχθη στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα «Νικ. Γερμανός» με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, Αναπλ. Καθ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, τόνισε πως «η ΡΑΕ έχει επιλεγεί ως η αρμόδια αρχή για την ασφάλεια εφοδιασμού και είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που έχει επιλεγεί γι’ αυτό το πεδίο». Ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επικαιροποίησε το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων και το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης στο οποίο η ΡΑΕ αποτύπωσε 11 δράσεις, μερικές εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί. Πρόσθεσε πως «προφανώς είμαστε σε ετοιμότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε προκύψει».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ παρουσίασε την εξέλιξη των διεθνών τιμών Φυσικού Αερίου και Δικαιωμάτων Εκπομπών και σχολιάζοντας τη δημόσια συζήτηση που αφορά στο πόσο ψηλά είναι η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα είπε πως «υπάρχει μία σύγκλιση των τιμών μας κυρίως με τη Βουλγαρία, στο 80%. Είμαστε σχεδόν μόνιμα με τη Βουλγαρία στις ίδιες τιμές», ενώ η Ιταλία κινείται σε πιο υψηλά επίπεδα. Επίσης, έκανε ανάλυση του μείγματος προσφοράς στην αγορά επόμενης ημέρας σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο το 41% προήλθε από φυσικό αέριο και υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίστηκε με καθαρές εξαγωγές, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ισχύσει από εδώ και πέρα καθιστώντας τη χώρα μας ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο με εξαγωγικό χαρακτήρα. «Με τις επενδύσεις που γίνονται θα είμαστε εξαγωγικοί κυρίως στα Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει δραστήριο υπουργείο, δραστήριος ρυθμιστής και δραστήριοι διαχειριστές. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε όλοι μαζί προς όφελος του εθνικού συμφέροντος» τόνισε.

Σχετικά με την εφαρμογή του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής μέρους Εσόδων Παραγωγών στην Αγορά Επόμενης Μέρας τόνισε ότι τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο του 2022 συνολικά ποσά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών και έως τις 10.09.2022 μεταφέρθηκαν επιπλέον 250 εκατομμύρια. Το 78% των εσόδων από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και το 80% περίπου των εσόδων από τις ΑΠΕ επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών.

Ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως «οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για να διερευνηθεί η επιβολή πλαφόν τιμής στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου είναι πλέον υπό συζήτηση στην Ευρώπη και πρώτη φορά η Ελλάδα καταφέρνει να επηρεάζει την Ευρώπη σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. Η ΡΑΕ είναι συντονισμένη με το υπουργείο και την κυβέρνηση στις μάχες που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».