Gazprom: Μόνο μέσω Ουκρανίας το φυσικό αέριο προς ΕΕ

Gazprom: Μόνο μέσω Ουκρανίας το φυσικό αέριο προς ΕΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 12/09/2022 - 07:17

Ως μοναδικό δρόμο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης η Gazprom εχθές Κυριακή «έδειξε» την Ουκρανία, και συγκεκριμένα μέσω του σημείου εισόδου Sudzha.

Η προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Gazprom θα φτάσει τα 42,4 εκτα. Κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η διευκρίνιση αυτή από πλευράς Gazprom την Κυριακή έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους.

Πρώτον με έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώνει πως η μεταφορά μέσω του Nord Stream 1 που έχει σταματήσει εντελώς, δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσει – τουλάχιστον άμεσα.

Δεύτερον, η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των δύο άλλων αγωγών, δηλαδή του Turkish Stream και του Blue Stream, θα συνεχίσει να λειτουργεί, όμως αυτή εξυπηρετεί τις χώρες της Νότιας και Βοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και τρίτον, και ίσως σημαντικότερο, πως η μεταφορά μέσω του σημείου εισόδου Sudzha παραμένει η μοναδική οδός από την επικράτεια της Ουκρανίας και παραδόσεις μέσω του εταίρου ουκρανικού σημείου διέλευσης, του Sokhanovka, θα πρέπει να θεωρούνται ανέφικτες.

Σε ότι αφορά στο τρίτο σημείο ο εκπρόσωπος της Gazprom στάθηκε ιδιαίτερα την Κυριακή στις σχετικές δηλώσεις του σημειώνοντας πως το ρωσικό αίτημα για παραδόσεις μέσω του Sokhanovka έχει απορριφθεί, όχι από την ρωσική, αλλά από την ουκρανική πλευρά, η οποία επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας».

Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας στην ποσότητα που επιβεβαίωσε η ουκρανική πλευρά μέσω του αντλιοστασίου φυσικού αερίου Sudzha, [που ανέρχεται σε] 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα στις 11 Σεπτεμβρίου. Η αίτηση για παραδόσεις μέσω Sokhanovka απορρίφθηκε, δήλωσε επιπλέον στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η αναφορά αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο επίρριψης ευθυνών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς. Η πρώτη από τον Μάιο ήδη επικαλείται λόγους «ανωτέρας βίας» και έχει σταματήσει την ροή φυσικού αερίου από εκείνη την οδό. Όπως είχε καταγγείλει τότε ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, στο συγκεκριμένο σημείο διέλευσης που βρίσκεται στην περιοχή Λουγκάνσκ, που δεν ελέγχει το Κίεβο, είχαν παρατηρηθεί εκτεταμένες ενέργειες κλοπής φυσικού αερίου και ως εκ τούτου είχαν αποφασίσει τη διακοπή μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά της η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως δεν έχει δει λόγους για την αναστολή της άντλησης στο συγκεκριμένο σημείο, σημειώνοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία επιβεβαίωση ότι επικρατούν συνθήκες που να δικαιολογούν την «ανωτέρα βία» που επικαλούνται οι Ουκρανοί.