Τι αλλάζει με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο

Τι αλλάζει με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο
Δευτέρα, 12/09/2022 - 06:47

Πώς θα κινηθεί το νέο επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο.

Με φόντο την αύξηση των τιμών στην ενέργεια το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε σε δύο κινήσεις όσον αφορά την ενίσχυση των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα. Πρόκειται για διπλή παρέμβαση: πρώτον στο επίδομα θέρμανσης όπου θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη παρέμβαση στην αντλία, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά να επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ έκανε λόγο για γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τις εταιρίες.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης το επίδομα θα αυξηθεί από τα 178 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που διατέθηκαν φέτος ξεκινούσαν από 100 ευρώ και έφταναν τα 750 ευρώ. Το πετρέλαιο θέρμανσης αφορούσαν εκτός από τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου, φυσικού αερίου, πέλλετ και καυσόξυλων. Πλέον, υπάρχουν σκέψεις το ελάχιστο ποσό να ανέλθει στα 150 ευρώ και το υψηλότερο τα 1.000 ευρώ.

Το επίδομα υπολογιζόταν φέτος με βάση ένα συντελεστή επιδότησης που ισχύει στη περιοχή του ενδιαφερόμενου με το ποσό που προέκυπτε να προσαυξάνεται αν υπήρχε προστατευόμενο μέλος. Ίσχυαν και εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογένεια δεν πρέπει να ξεπερνά το εισόδημα τις 20.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Πάντως ήδη στελέχη της αγοράς μιλούν για αυξήσεις στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις η τιμή του θα είναι αυξημένη κατά 40%, σε σχέση με πέρσι.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος για τους καταναλωτές. Το επίδομα θα δίνεται απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος και αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να ξεπεράσει τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνει κίνητρα στους πολίτες για να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.