Energean: Οι μεγάλες επενδύσεις στην Ανατ. Μεσόγειο φέρνουν για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους

Energean: Οι μεγάλες επενδύσεις στην Ανατ. Μεσόγειο φέρνουν για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους
Πέμπτη, 08/09/2022 - 12:24

Την καταβολή μερίσματος 0,30 δολαρίων ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο όμιλος της Energean, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μήνου στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για το πρώτο μέρισμα που καταβάλει η Energean στους μετόχους της από την ίδρυσή της το 2007 και η εξέλιξη αποδίδεται στις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου και πετρελαίου της Edison E&P.

Το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί για το δ’ τετράμηνο του έτους είναι 50 εκατ. δολάρια, ενώ η Energean, επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει τουλάχιστον στον διπλασιασμό του ανά τετράμηνο, μόλις επιτευχθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι του ομίλου.

Μ. Ρήγας: Η Ανατ. Μεσόγειος μπορεί να καταστεί αξιόπιστος προμηθευτής αερίου για την Ευρώπη

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας, «στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Energean πέτυχε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα. Οι επιδόσεις του πρώην χαρτοφυλακίου της Edison υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, το FPSO Energean Power είναι στην θέση του και οι γεωτρήσεις είναι έτοιμες να παραδώσουν φυσικό αέριο αυτόν τον μήνα ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού στην αγορά του Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, η γεωτρητική καμπάνια και οι εργασίες ανάπτυξης στην θάλασσα του Ισραήλ ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς απομείωσαν το ρίσκο για 58 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από γεωγραφικές οδούς για την εκμετάλλευση αυτών των ποσοτήτων, είτε ενισχύοντας τις εγχώριες πωλήσεις στο Ισραήλ είτε εξάγοντας σε αγορές της περιοχής. Η ισχυρή οικονομική επίδοση του χαρτοφυλακίου μας, η ετοιμότητα του project ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς και η ρευστότητα του ομίλου μάς επιτρέπουν σήμερα να ανακοινώσουμε την πρώτη διανομή μερίσματος για το τελευταίο 4μηνο της χρονιάς, σύμφωνα με την μερισματική πολιτική που είχαμε ήδη ανακοινώσει».

«Σε μία χρονιά κατά την οποία», συνέχισε ο κ. Ρήγας, «το ενδιαφέρον επικεντρώνεται διεθνώς στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια, παραμένουμε υπερήφανοι για τις δεσμεύσεις μας και τις επιδόσεις μας στα κριτήρια ESG – Environment, Social, Governance (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), τα οποία βρίσκονται στην καρδιά κάθε επιχειρησιακής μας δραστηριότητας. Με την επιλογή μας να επικεντρωθούμε στο φυσικό αέριο ως οδηγό της ενεργειακής μετάβασης, με την κατά 74% μείωση της έντασης εκπομπών σε σχέση με το 2019, με τη δέσμευσή μας για μηδενικές εκπομπές ως το 2050 και με την διαρκή θετική συμπόρευσή μας με τις κοινωνίες που φιλοξενούν τις δραστηριότητές μας, δεσμευόμαστε να είμαστε η καλύτερη δυνατή Energean που μπορούμε!»

«Η τραγική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε μια τεράστια αδυναμία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και, κατά συνέπεια, στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», επεσήμανε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από έναν προμηθευτή έχει διαταράξει και θα συνεχίζει να διαταράσσει την ευρωπαϊκή δυναμική στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. «Καλούμε, συνεπώς, τις κυβερνήσεις και, ευρύτερα, τους εταίρους της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας να αναγνωρίσουν την αξία του φυσικού αερίου ως θεμελίου και ως καταλύτη μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ενθαρρύνουν εγχώρια projects στον τομέα της παραγωγής τα οποία θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού καθώς και διεθνή projects μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσουν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό και αξιόπιστο προμηθευτή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

Πέραν της διανομής μερίσματος, οι βασικότερες εξελίξεις του 6μήνου ήταν οι εξής:

  • Μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα της γεώτρησης «Αθηνά» στο Ισραήλ τον Μάιο του 2022 και την απομείωση του ρίσκου για 58 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου, επιλέχθηκε ως 5η γεώτρηση του προγράμματος ο «Ζευς» με στόχο την περαιτέρω ανάλυση των ογκομετρικών δεδομένων και την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης
  • Είναι σε εξέλιξη η 4η γεώτρηση στον στόχο «Ερμής» με τα αποτελέσματα να αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Υπογράφηκε νέα συμφωνία για spot πωλήσεις φυσικού αερίου με την IEC, την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ, η οποία επιτρέπει να αξιοποιηθεί η πλήρης δυναμικότητα των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου του FPSO “Energean Power” από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (εγκατάσταση του 2ου oil train & gas riser)
  • Ενισχύθηκαν οι τιμές πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.
  • Καταγράφηκαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που υποστηρίχθηκαν από τις ενεργειακές τιμές: τα έσοδα ήταν 339 εκατ. δολ. (+65%), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 198,2 εκατ. δολ. (+165,3%).

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του πρώτου εξαμήνου ήταν 35,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (73% φυσικό αέριο), μειωμένη κατά 19,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αναμενόμενης φυσικής μείωσης της παραγωγής του Abu Qir στον κόλπο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να αναπληρωθεί από την έναρξη παραγωγής από τα γειτονικά κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ προς το τέλος του έτους.