Κ. Ξιφαράς: Πρέπει να παραμείνει το TTF το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης;

Κ. Ξιφαράς: Πρέπει να παραμείνει το TTF το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης;
Πέμπτη, 08/09/2022 - 11:47

Τον προβληματισμό του για το κατά πόσοο δείκτης TTF αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Linkedin, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρει οτι ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει εκ των προτέρων προτάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Η εκτίμησή μου είναι - και υποστηρίζεται από τα γεγονότα - ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς με ρευστό αναφορά που βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2022 - 12:23