«Μαύρα» σενάρια για ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι το 2025

«Μαύρα» σενάρια για ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι το 2025
Eurokinissi
Τετάρτη, 07/09/2022 - 18:45

«Μαύρα» είναι τα σενάρια για ελλείψεις σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι τουλάχιστον το 2025.

«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ο Eντ Μορς, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στη Citigroup. Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη» πρόσθεσε.

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες αύξανε την εξάρτησή της από τη Μόσχα, η Eυρώπη πρέπει πλέον να ξαναρχίσει από την αρχή, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση και τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή.

«Αυτό θα καταλήξει στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Σαρίφ Σούκι, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείς το αυτοκίνητό σου λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τη θέρμανση λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τα φώτα σου λιγότερο συχνά και θα πρέπει να ζεις με τη βιομηχανική παραγωγή που έχει περιοριστεί».

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο την περασμένη χρονιά κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα.