Φον ντερ Λάιεν: Η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει επιπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια

Φον ντερ Λάιεν: Η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει επιπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια
Unsplash
Τετάρτη, 07/09/2022 - 18:15

Ως «αναξιόπιστο προμηθευτή» που χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές χαρακτήρισε σε δηλώσεις της Ρωσία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τα αποθέματα της Ευρώπης βρίσκονται στο 82%.

«Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση, διότι η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως «μέσω της μείωσης της ζήτησης, τα αποθέματά μας βρίσκονται στο 82%.

«Μέσω της διαφοροποίησης, αυξήσαμε τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και της παροχής φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει σήμερα περισσότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ απ’ ό,τι η Ρωσία. Και πραγματοποιούμε μαζικές επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU» τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια ανέφερε ακόμη πως «η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια στην αγορά.

Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε μια σειρά άμεσων μέτρων που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν».

Συγκεκριμένα τρία είναι τα μέτρα που πρότεινε η φον ντερ Λάιεν:

«Πρώτον, έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος. Απαιτείται έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για να αμβλυνθούν οι αιχμές της ζήτησης, οι οποίες διαμορφώνουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Δεύτερον, θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Οι πηγές ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής.

Είναι πλέον καιρός να επωφεληθούν οι καταναλωτές από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γι’ αυτό, θα προτείνουμε την αναδιανομή αυτών των απροσδόκητων κερδών για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα άτομα και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης αποκομίσει τεράστια κέρδη. Κατά συνέπεια, θα προτείνουμε μια συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων».