Gazprom: Κλειστός επ’ αόριστον ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1

Gazprom: Κλειστός επ’ αόριστον ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1
Unsplash
Παρασκευή, 02/09/2022 - 21:11

Κλειστός επ αόριστον θα παραμείνει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, κάτι που βάζει «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας ανακαλύφτηκε βλάβη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για το Σάββατο επανέναρξη της λειτουργίας του, καθώς είχε διακοπεί για τριήμερη συντήρηση.

Η Gazprom, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των παραδόσεων αφού διαπίστωσε διαρροή λαδιού που σήμαινε ότι η τελευταία τουρμπίνα του αγωγού δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Η Μόσχα «δείχνει» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως την αιτία για την παρεμπόδιση των συνηθισμένων εργασιών συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε από την πλευρά του ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής, Τεχνολογικής και Πυρηνικής Εποπτείας (Rostekhnadzor) της Ρωσίας σχετικά με "ελαττωματική τουρμπίνα" του Nord Stream, με αποτέλεσμα ο αγωγός να κλείσει εντελώς μέχρι να διορθωθούν τα τεχνικά ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες διακοπές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1. "Δεν φταίει η Gazprom που λείπουν οι πόροι. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο", είπε όταν ρωτήθηκε εάν αναμένονται περισσότερες διακοπές λειτουργίας.