Ο ΟΠΕΚ+ είναι 2,84 εκατομμύρια Bpd κάτω από τον στόχο του για την παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ είναι 2,84 εκατομμύρια Bpd κάτω από τον στόχο του για την παραγωγή πετρελαίου
Τρίτη, 26/07/2022 - 07:21

Τον Ιούνιο, το ποσοστό συμμόρφωσης στην ομάδα ΟΠΕΚ+ εκτινάχθηκε στο 320% από το εκτιμώμενο 256% τον Μάιο.

Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ είχε μια τεράστια υστέρηση 2,84 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd) τον Ιούνιο μεταξύ της πραγματικής παραγωγής και του επιπέδου-στόχου παραγωγής πετρελαίου ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσαν δύο εκπρόσωποι της συμμαχίας στο Argus τη Δευτέρα.

Καθώς ο ΟΠΕΚ+ αίρει τις περικοπές του, όλο και περισσότερα μέλη υπολείπονται περισσότερο από τις ποσοστώσεις τους λόγω έλλειψης δυναμικότητας ή επενδύσεων στην προσφορά. Τον Ιούνιο, το ποσοστό συμμόρφωσης στην ομάδα ΟΠΕΚ+ εκτινάχθηκε στο 320% από το εκτιμώμενο 256% τον Μάιο, σύμφωνα με τις πηγές του Argus, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χάσμα μεταξύ της ονομαστικής παραγωγής σύμφωνα με τη συμφωνία και της πραγματικής παραγωγής συνεχίζει να διευρύνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της Argus από τις αρχές του μήνα, ο ΟΠΕΚ+ άντλησε περισσότερα από 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από τον στόχο του τον Ιούνιο, παρά την ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας που βοήθησε την παραγωγή της ομάδας να αυξηθεί κατά 730.000 βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε τον Ιούνιο και πλησίασε τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης οφειλόταν στην υψηλότερη πρόσληψη από τα εγχώρια διυλιστήρια.

Οι δέκα παραγωγοί του ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στο σύμφωνο ΟΠΕΚ+ άντλησαν 24,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου (MOMR), με την παραγωγή να υπολείπεται κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα-στόχους.

Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αύξησε φυσικά την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ, ακόμη και οι Σαουδάραβες υστερούσαν έναντι της ποσόστωσής τους για τον Ιούνιο. Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 159.000 bpd στα 10,585 εκατομμύρια bpd. Για να γίνει σύγκριση, ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν 10,663 εκατομμύρια bpd, οπότε το Βασίλειο ήταν 78.000 bpd κάτω από την ποσόστωσή του τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των δευτερογενών πηγών.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεχίσει να υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τους στόχους παραγωγής του για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού η ομάδα αποφάσισε να επιταχύνει την ανακύκλωση των περικοπών και να τις έχει ξεκαθαρίσει πλήρως μέχρι το τέλος Αυγούστου.