«Πράσινες» χαρακτηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια

«Πράσινες» χαρακτηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια
Τετάρτη, 06/07/2022 - 14:01

Ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνικά εργοστάσια ως φιλικών προς το κλίμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με 328 ψήφους υπέρ, και 278 κατά ότι θα αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, που καλύπτονται από τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ταξινομία.

Το ζήτημα, που προέκυψε μετά από συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ικανοποιήσει και τη Γαλλία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πυρινούς αντιδραστήρες, αλλα και τη Γερμανία που επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ενδιάμεσο καύσιμο μέχρι την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο στην απόφαση της ΕΕ να προστεθούν οι δύο πηγές ενέργειας στην «ταξινόμησή» της, ένα εγχειρίδιο κανόνων που καθορίζει ποιες επενδύσεις μπορούν να προωθηθούν στην Ευρώπη ως βιώσιμες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τη επισήμανση της πυρηνικής ενέργειας και της ενέργειας από φυσικό αέριο ως βιώσιμης, προφανώς εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με την πίεση από τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ροές από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την απόφαση, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να είναι επιλέξιμες πηγές ενέργειας για ευρωπαϊκές βιώσιμες επενδύσεις.

Η απόφαση συνιστά νίκη για την Κομισιόν, που παρουσίασε αυτή την πολύ αμφιλεγόμενη πρόταση τον Ιανουάριο, αλλά και για τις χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία.

Η πρόταση αυτή της Κομισιόν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/07/2022 - 14:44