Πρόταση Gazprom για ένταξη του LNG στο σχήμα «ρούβλια για φυσικό αέριο»

Πρόταση Gazprom για ένταξη του LNG στο σχήμα «ρούβλια για φυσικό αέριο»
Unplash
Δευτέρα, 04/07/2022 - 18:59

Την ένταξη και του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στο σχήμα "ρούβλια για φυσικό αέριο”, έχει προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πρόκειται για το σχήμα το οποίο επιβλήθηκε με το διάταγμα Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο.

Η πρόταση του Κίριλ Πόλους, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος LNG της Gazprom, έρχεται μετά την κίνηση της Μόσχας να δεσμεύσει και να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δέσμευση του Sakhalin-2 επήλθε βάσει διατάγματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία είχαν ποσοστά συμμετοχής η Shell και οι ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi, οι οποίες συνδυαστικά κατείχαν κάτι λιγότερο από το 50%.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας προμήθειας LNG, παρέχοντας 40 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως που προέρχονται κυρίως από το Sakhalin-2 και το Yamal LNG της Novatek, το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Ρωσίας.