Συνάντηση σήμερα των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.-Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση σήμερα των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.-Τι θα συζητηθεί
Δευτέρα, 27/06/2022 - 11:02
Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας τους όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Τις απόψεις τους σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση της ΕΕ, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται να ανταλλάξουν σήμερα, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί ενέργειας.

Επιπλέον, η προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα της πρότασης για την αποθήκευση αερίου. Επίσης, η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά πρόταση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ και πρόταση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ θα εγκρίνουν επισήμως και τον κανονισμό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως χωρίς συζητήσεις το πρωί.

Στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων όμως, βρίσκεται και η τροποποίηση των οδηγιών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση που αποτελούν μέρος της δέσμης προσαρμογής στο στόχο του Fit for 55.

Επιδίωξη των υπουργών είναι να καταλήξουν σε μια γενική προσέγγιση: α) για την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και β) για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της νομοθετικής δέσμης Fit for 55, η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση και των δύο προτάσεων εξαιτίας της αυξημένης φιλοδοξίας του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών που προβλέπει μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/06/2022 - 11:10