Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου από Citi και Barcleys

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου από Citi και Barcleys
Τρίτη, 07/06/2022 - 06:19

Η Citi βλέπει τώρα την μείωση των κυρώσεων για το Ιράν να έρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2023, προσθέτοντας 500.000 bpd στο πρώτο εξάμηνο και 1,3 εκατομμύρια bpd κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η Barclays βλέπει τώρα ότι οι τιμές του Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 111 δολάρια φέτος.

Οι τράπεζες, Citi και Barclays, αναθεώρησαν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, επικαλούμενες τις επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων για το αργό πετρέλαιο και τις καθυστερήσεις στην ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν - χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Η Citi Research αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξασφάλιση μιας νέας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, η οποία θα συμβάλει στις ασφυκτικές συνθήκες της αγοράς για το αργό πετρέλαιο.

Η Citi βλέπει τώρα την μείωση των κυρώσεων για το Ιράν να έρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2023, προσθέτοντας 500.000 bpd στο πρώτο εξάμηνο και 1,3 εκατομμύρια bpd κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψή της, η οποία προέβλεπε ότι το αποτέλεσμα της μείωσης στις ιρανικές κυρώσεις -και επομένως το πρόσθετο αργό πετρέλαιο- θα ερχόταν κάποια στιγμή στα μέσα του 2022. Φτάνοντας πλέον στα μέσα Ιουνίου και με τις συνομιλίες για τι πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να έχουν παγώσει, το προηγούμενο σενάριο της Citi μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Η πρόβλεψη της Citi για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για το Brent προβλέπει τώρα τιμή 113 δολάρια ανά βαρέλι, από τα 99 δολάρια ανά βαρέλι στην προηγούμενη πρόβλεψή της. Η Citi αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 στα 99 και 85 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα. Για το 2023, η Citi αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 75 δολάρια καταγράφοντας αύξηση κατά 16 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Barclay's ανέβασε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ για το αργό πετρέλαιο στη Ρωσία. Η Barclays βλέπει τώρα ότι οι τιμές του Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 111 δολάρια φέτος και του χρόνου - αύξηση 11 δολάρια για φέτος και 23 δολάρια για το επόμενο έτος. Η Barclay βλέπει την τιμή του WTI στα 108 δολάρια και για τα δύο έτη.

Η εκτίμηση της Barclay προβλέπει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 1,5 εκατ. bpd μέχρι το τέλος του έτους, αφού οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την περασμένη Πέμπτη το σχέδιο απαγόρευσης των ρωσικών θαλάσσιων εισαγωγών αργού σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων σε οκτώ μήνες. Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση της ασφάλισης δεξαμενόπλοιων για ρωσικές αποστολές προς τρίτες χώρες, η οποία θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την επίσημη έγκριση του πακέτου.