Η Ολλανδία διέκοψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Μόσχα

Η Ολλανδία διέκοψε την αγορά φυσικού αερίου από τη Μόσχα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 01/06/2022 - 07:00

Ο κύβος ερρίφθη για την Ολλανδία, όπου πλέον θα σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία, καθώς είχε αρνηθεί να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, θα σταματήσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom από σήμερα, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια.

Η GasTerra με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι έχει συνάψει σύμβαση για την αγορά περίπου 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό.

Η διακοπή της προμήθειας από την Gazprom σημαίνει ότι, από τώρα έως την 1η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία λήξης της σύμβασης, περίπου 2 δισεκατομμύρια m 3του συμβατικού αερίου δεν θα παραδοθεί σημείωσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία και συμπλήρωσε: η GasTerra το έχει προβλέψει αγοράζοντας φυσικό αέριο από άλλους παρόχους. Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένη και εκτεταμένη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς η χαμένη προσφορά [δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων] ρωσικού φυσικού αερίου θα επηρεάσει την κατάσταση προσφοράς/ζήτησης και εάν η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να απορροφήσει αυτήν την απώλεια προσφοράς χωρίς σοβαρές συνέπειες».

Ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες η GasTerra είχε προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη διακοπή της από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Οι χώρες είχαν αρνηθεί να πραγματοποιήσουν πληρωμές για το φυσικό αέριο σύμφωνα με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλι σε ρωσική τράπεζα ως μέρος του προγράμματος διακανονισμού.

Οι νέες απαιτήσεις για χώρες που η Μόσχα θεωρεί «μη φιλικές» εισήχθησαν μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Gazprom ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά εχθές ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα αερίου για ρούβλια: “Οι πληρωμές για το αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα τραπεζικά στοιχεία, για τα οποία οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρα».