Κερδισμένοι και χαμένοι από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες ενεργειακές εταιρείες βγαίνουν αλώβητες

Κερδισμένοι και χαμένοι από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες ενεργειακές εταιρείες βγαίνουν αλώβητες
Τετάρτη, 01/06/2022 - 07:00

Να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί προσπάθησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε σχέση με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πετυχαίνοντας μια συμφωνία με κερδισμένους και χαμένους.

Καταρχήν, η απόφαση περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται στην Ε.Ε. δια θαλάσσης. Όμως παρέμεινε ελεύθερη η μεταφορά του μέσω χερσαίων αγωγών.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο iEnergeia.gr η συμφωνία αφήνει αλώβητες ενεργειακές εταιρείες, όπως την Total και την Repsol οι οποίες έχουν χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε πολλές χώρες, επομένως δεν αναμένεται να επηρεαστούν. Παράλληλα, θα αφήσει ανεπηρέαστες χώρες όπως τη Γαλλία η οποία εκτός από τα πυρηνικά αξιοποιεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ή την Ισπανία και την Ιταλία που διαθέτουν αγωγούς που συνδέονται με χώρες της Αφρικής και επομένως δεν θα έχουν προβλήματα σε σχέση με την παροχή πετρελαίου.

Η ουγγρική εταιρεία πετρελαίου MOL δήλωσε πως αυτό το μήνα τα κέρδη της από τη διύλιση «εκτινάχθηκαν στα ύψη» λόγω της έκπτωσης στο ρωσικό αργό. Η ουγγρική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις κατά των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, πετυχαίνοντας την ελεύθερη μεταφορά του μέσω των αγωγών.

Σύμφωνα με την εταιρία δεδομένων Kpler κατά μέσο όρο περίπου 600.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα έρεαν μέσω αγωγών από τη Ρωσία τον Μάιο σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το Polish Economic Institute η Ε.Ε. εισάγει περίπου το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εκτός από τη Ρωσία, οι ακόλουθες χώρες προμήθευσαν πάνω από το ήμισυ του πετρελαίου της Ε.Ε. το 2019: Ιράκ (8,9%), Νιγηρία (7,8%), Σαουδική Αραβία (7,7%), Καζακστάν (7,3%), Νορβηγία (6,9%), Λιβύη (6,2%) %) και τις ΗΠΑ (5,2%).

Μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ, η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου Brent έφτασε τα 124,10 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο, αν και υποχώρησε λίγο σε μεταγενέστερες συναλλαγές. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί περισσότερο από 55% φέτος και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.

Η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι βαθιά, εκτιμούν αναλυτές ενώ επισημαίνουν πως η Ρωσία θα έχει άλλους πρόθυμους αγοραστές για το πετρέλαιο - ιδίως την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος ήδη αποθηκεύει ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές μειωμένες σε σχέση με άλλους τύπους πετρελαίου.