ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστήριο Ενέργειας: Pre Go-Live event για την Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου

ΔΕΣΦΑ και Χρηματιστήριο Ενέργειας: Pre Go-Live event για την Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου
Δευτέρα, 14/03/2022 - 16:15

Η δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Pre Go-Live event που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ & EnExClear) και τον ΔΕΣΦΑ την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) & Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου. Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο CEO του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ), Καθ. Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την Ελληνική Αγορά Ενέργειας. Προέκυψε από την επιτυχημένη συνεργασία με τους συνεργάτες μας, δηλαδή τον ΔΕΣΦΑ και τη ΡΑΕ, τους οποίους ευχαριστώ ειλικρινά. Η πλατφόρμα συναλλαγών είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Η δημιουργία μιας spot αγοράς φυσικού αερίου θα αυξήσει τη διασυνδεσιμότητα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα βελτιώσει τη ρευστότητα της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις εξαιρετικές συνθήκες και τις δύσκολες στιγμές που επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την αγορά ενέργειας, το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου θα προσφέρει μια οργανωμένη αγορά, όπου θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες συναλλαγών προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά υπό ασφαλείς και αξιόπιστες συνθήκες εκκαθάρισης και διακανονισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαφανής διαμόρφωση των τιμών του νέου Βάθρου Εμπορίας θα παρέχει τόσο στους συμμετέχοντες στην αγορά όσο και στους επενδυτές τα σήματα τιμών για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις τους και θα ενισχύσει τη συνολική αποτελεσματικότητα της αγοράς. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και τα εκκαθαριστικά μέλη για τη συνεχή υποστήριξή τους και τη συνεργασία τους σε αυτό το έργο ανάπτυξης της αγοράς».

Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου της, σημείωσε: «Σήμερα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, υποδεχόμαστε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου εργαλείου διαπραγμάτευσης, καθώς και τη δημιουργία μίας spot αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ακόμη και σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, με σημαντικότερο την αναζήτηση τιμών, βοηθώντας τους παράγοντες της αγοράς να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες εφοδιασμού προς όφελος των καταναλωτών, ενισχύοντας επίσης την ασφάλεια εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, η Πλατφόρμα Συναλλαγών θα χρησιμεύσει ως βασικό εργαλείο στη μελλοντική αγορά φυσικού αερίου που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές φυσικού αερίου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας, καθώς και τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ και όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και ιδιαιτέρως τους χρήστες του συστήματος του ΔΕΣΦΑ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους προς τα έργα μας».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε: «Η λειτουργία της νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ, ΕΧE και ΔΕΣΦΑ, αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Η ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής βραχυπρόθεσμης χονδρικής αγοράς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς διευκολύνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, δεδομένης της έναρξης μεγάλων έργων υποδομής. Η νεοσύστατη πλατφόρμα αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά και να στέλνει μηνύματα σχετικά με τις τιμές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Επιπλέον, η ενίσχυση των συναλλαγών στην Πλατφόρμα Εμπορίας Φυσικού Αερίου πρόκειται να στηρίξει τη μετατροπή της σε περιφερειακό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου. Το Υπουργείο υποστηρίζει πλήρως τη λειτουργία μιας τέτοιας διαφανούς και χωρίς διακρίσεις spot αγοράς φυσικού αερίου που θα ωφελήσει τους τελικούς καταναλωτές».

Ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πρόεδρος της ΡΑΕ, σχολίασε : «Η λειτουργία της πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου είναι μια σημαντική εξέλιξη στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, η οποία ελπίζουμε ότι θα επεκτείνει τα όρια της εσωτερικής αγοράς σε έναν περιφερειακό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου. Η Πλατφόρμα Συναλλαγών απαιτούσε 10 Κανονιστικές Αποφάσεις τους τελευταίους δύο μήνες, μετά από άριστη συνεργασία με το ΕΧΕ και τον ΔΕΣΦΑ. Δεδομένων των συνθηκών, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει προκύψει η ανάγκη διαφοροποιημένης παροχής φυσικού αερίου και είναι εξαιρετικής σημασίας η ύπαρξη τιμών σήμανσης του φυσικού αερίου. Και στις δύο πλευρές θα συμβάλει η λειτουργία της Πλατφόρμας Εμπορίας Φυσικού Αερίου».

Στο workshop συμμετείχαν πάνω από 250 στελέχη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών.

Τέλος, στον απόηχο της εκδήλωσης, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τη λειτουργία του νέου Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου.