Πέτη Πέρκα: Άνιση και προβληματική η διαδικασία τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ

Πέτη Πέρκα: Άνιση και προβληματική η διαδικασία τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ
Δευτέρα, 19/02/2024 - 08:18

Τρείς Βουλευτές/τριες της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την άνιση και με σωρεία προβλημάτων διαδικασία τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Η ερώτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της από 25.07.2023 ερώτησης και της από 6.11.2023 επίκαιρης ερώτησης της Πέτης Πέρκα για το θέμα της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, η οποία συζητήθηκε στις 16.11.2023. Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς φέρνουν εκ νέου το θέμα στην επικαιρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Οι παρατηρήσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας στις 09.01.2024 επιβεβαιώνουν τις θέσεις και τις ανησυχίες της Γραμματέως της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Πέτης Πέρκα, σχετικά με τη λανθασμένη διοικητική διαδικασία για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων που ακολούθησε η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ.

Ενώ η ΔΕΗ υπέβαλε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 09-09-2021, το ΥΠΕΝ ζήτησε γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών στις 02-06-2023, χωρίς όμως να γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και του κοινού. Ύστερα από έντονες αντιδράσεις και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τελικά η διαδικασία ακυρώθηκε για τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας, σε αντίθεση με τα λιγνιτωρυχεία του Αμυνταίου- Λακκιάς, που συνεχίστηκε η ίδια λανθασμένη διαδικασία. Παρατηρείται δηλαδή μια αδικαιολόγητη διαφοροποίηση, δημιουργώντας θέματα νομιμότητας, αλλά και άνισης μεταχείρισης για την Π.Ε. Φλώρινας, για την οποία το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει.

Η ΔΕΗ υπέβαλε εκ νέου στο ΥΠΕΝ ακριβώς την ίδια μελέτη ΜΠΕ μόνο για τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και όχι για το Αμύνταιο- Λακκιάς, και πλέον ακολουθήθηκε η ορθή διαδικασία της διαβούλευσης, δηλαδή του άρθρου 3 του ν.4014/2011, με τη συνολική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του κοινού μόνο για το λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας.

Το ζήτημα πέρα από τις καθυστερήσεις, την έλλειψη συμμετοχής, την ανεπαρκή διαβούλευση των υπηρεσιών, φορέων και του κοινού, αφορά και την ίδια την μελέτη ΜΠΕ τροποποίησης – ανανέωσης της ΔΕΗ.

Μεταξύ της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ του 2011 και της υπό εξέτασης μελέτης του 2021 για την Πτολεμαΐδα, παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις της τελικής αποκατάστασης των ορυχείων. Μειώνονται κατά 20.818 στρ. οι δασικές εκτάσεις, κατά 36.711 στρ. οι γεωργικές εκτάσεις και αυξάνονται κατά 26.400 οι εγκαταστάσεις ΦΒ σταθμών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη περίπτωση του Αμυνταίου δεν τηρήθηκαν οι συστάσεις του οδικού χάρτη μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και ειδικότερα δεν λήφθηκε υπόψη η μέθοδος LURA για την αποκατάσταση των εδαφών και την επαναχρησιμοποίηση τους, βάσει των νέων χρήσεων γης. Η Παγκόσμια Τράπεζα πρότεινε για την περιοχή του Αμυνταίου πρώτα την γεωργική χρήση, σχεδόν με το 50% και την παραγωγή ενέργειας με 20%. Αντίθετα, στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης έρχεται πρώτα η ζώνη ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών (με 50%) και σε δεύτερη θέση η γεωργική χρήση, με σχεδόν τη μισή έκταση από την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΔΕΗ και όχι των τοπικών κοινωνιών των λιγνιτικών περιοχών, νομοθέτησε ώστε η ΔΕΗ Α.Ε. να προβαίνει σε αποφάσεις και σχεδιασμούς, που προκαταλαμβάνουν τον καθορισμό των μελλοντικών χρήσεων γης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι, με άδειες μικρής κλίμακας προχωράνε κατασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης ΦΒ στο ορυχείο Αμυνταίου- Λακκιάς ακόμη και σε εκτάσεις που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για εξόρυξη Λιγνίτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι Βουλευτές της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταλήγουν σε πέντε καίριες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση ΕΔΩ