Π. Κουκουλόπουλος: «Ο ηλεκτρικός χώρος, “μητέρα των μαχών” για τη Δυτική Μακεδονία»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ο ηλεκτρικός χώρος, “μητέρα των μαχών” για τη Δυτική Μακεδονία»
Τρίτη, 23/01/2024 - 14:55

«Δώστε ηλεκτρικό χώρο στη Δυτική Μακεδονία» διεκδίκησε από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αξιώνοντας άμεση λύση για το φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων.

Μπροστά στις συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις του Βουλευτή για να “ξεκολλήσει” η λειτουργία του φωτοβολταϊκού, η κυβερνητική στάση χαρακτηρίστηκε από αξιοσημείωτη αδιαλλαξία και οίηση. Η Υφυπουργός, κα Αλ. Σδούκου, περιορίστηκε στην επίρριψη όλων των ευθυνών στον Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, αυτό-εκθειάζοντας το πόσο άριστα έχει ενεργήσει το Υπουργείο τους. Στην ουσία, η επίλυση του αδιεξόδου πρακτικά παραπέμφθηκε στις “καλένδες”, με γενικόλογες αόριστες αναφορές.

Ειδικότερα, ο Π. Κουκουλόπουλος σκιαγράφησε την υφιστάμενη κατάσταση του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, τονίζοντας το νευραλγικό χαρακτήρα που φέρει το αρδευτικό δίκτυό του στη στήριξη μιας κατεξοχήν αγροτικής περιοχής, την οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει το φορέα συνεπεία της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τη λυτρωτική “ανάσα” που θα μπορούσε να δώσει η λειτουργία του φωτοβολταϊκού, διασφαλίζοντας τόσο την αποπληρωμή των χρεών όσο και μια ριζικά βελτιωμένη πορεία στο εξής.

Τεκμηρίωσε μάλιστα πως η εμπλοκή στο φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. συνδέεται με την επιλογή της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2022 να κλείσει τον ηλεκτρικό χώρο, αποδίδοντας περίπου το 98% αυτού σε πέντε ισχυρές εταιρείες. «Επιβάλλεται να ανοίξετε τον ηλεκτρικό χώρο πανελλαδικά, πρωτίστως για τη Δυτική Μακεδονία. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα είναι αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ 28 GW. Από αυτά, τα 7 GW, δηλαδή το ¼, είναι αδειοδοτημένα στη Δυτική Μακεδονία. Το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας καλείται να σηκώσει το βάρος του 25% της ανάπτυξης ΑΠΕ. Τοπικοί μικρομεσαίοι επενδυτές, που κινήθηκαν εγκαίρως πριν χρόνια, ακόμα περιμένουν και τους λέτε ότι δεν χωρούν. Τ.Ο.Ε.Β., Δήμοι, Δ.Ε.Υ.Α., ενεργειακές κοινότητες, ζητούν να μπουν και δεν τους αφήνετε. Αυτό είναι πρόκληση. Πάνω από τον κεντρικό αγωγό του συγκεκριμένου Τ.Ο.Ε.Β. έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό ιδιώτη. Είναι δυνατόν να προκαλείτε μ’ αυτόν τον τρόπο την τοπική κοινωνία και να ζητάτε να αποδεχτούμε μια τέτοια κατάσταση;», περιέγραψε με έμφαση.

Ενώπιον των υπεκφυγών της Κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα, ο Π. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «η περιοχή αξίζει μια “αποζημίωση”, καθώς έχει ταλαιπωρηθεί και από την κλειστή γέφυρα των Σερβίων, που προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα στους αγρότες και σ’ όλη την αγορά. Η λύση για το φωτοβολταϊκό, λοιπόν, πρέπει να δοθεί τώρα και ως μήνυμα αισιοδοξίας σ’ έναν τόπο που βιώνει πολύ δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν άμεσες λύσεις και βρίσκονται στα δικά σας χέρια. Μπορώ να σας προτείνω πολλές διαφορετικές εναλλακτικές για να βρεθεί ο αναγκαίος ηλεκτρικός χώρος και να υπερβούμε τα προβλήματα. Πρέπει να απαντήσετε επί της ουσίας, το ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου είναι “η μητέρα των μαχών” που θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο όνομα όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας».