Μ. Ζαμπάρας: Χρειάζονται ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές για να μετατραπούν οι μεγάλες πόλεις σε φιλικές προς το περιβάλλον

Μ. Ζαμπάρας: Χρειάζονται ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές για να μετατραπούν οι μεγάλες πόλεις σε φιλικές προς το περιβάλλον
Τρίτη, 23/01/2024 - 12:58

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τις Αστικές Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διοργανώνεται από το Κοινοβούλιο του Βελγίου, ήταν ομιλητής ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας όπου και επισήμανε όπου μαζί με βουλευτές απ΄ όλες τις χώρες για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα αστικά περιβάλλοντα.

Όπως επισήμανε ο βουλευτής στην ομιλία του: «Τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε μεγάλες πόλεις ενώ στη χώρα μας ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Τα δεδομένα αλλάζουν.

Παρά την τραγικά ανεπαρκή στάση της κυβέρνησης στις πλημμύρες τις Θεσσαλίας, στις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια, στον Έβρο και σε όλη τη χώρα τώρα πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά. Ξέρουμε ότι μέχρι το 2050 ότι οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 20 μέρες το χρόνο, και ο κίνδυνος για μεγάλες πυρκαγιές θα αυξηθεί κατά 50%. Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε αλλά χρειάζεται στρατηγική και πολιτικές που θα λειτουργούν υπέρ της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος αλλά και υπέρ της βιωσιμότητας της κοινωνίας.

Πράσινες υποδομές, βιώσιμη διαχείριση νερού και πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό του νερού, βιώσιμες μεταφορές, πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας και όχι πανάκριβοι λογαριασμοί ρεύματος είναι η προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας ο Μ. Ζαμπάρας τόνισε: «Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της κοινωνίας και κυρίως η κοινωνία να μείνει όρθια και να μην επωμιστεί το βάρος της πράσινης μετάβασης. Με άλλα λόγια, να γίνει υπόθεση των κοινωνιών και όχι των τεχνοκρατών και των λόμπι».