Μ. Δαμανάκη: Να μην καλλιεργούμε αυταπάτες ότι θα γίνουμε πλούσιοι από το πετρέλαιό μας

Μ. Δαμανάκη: Να μην καλλιεργούμε αυταπάτες ότι θα γίνουμε πλούσιοι από το πετρέλαιό μας
Πέμπτη, 28/12/2023 - 11:13

«Πρέπει να δούμε στην ενέργεια τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν» δήλωσε στηνΕΡΤκαι στην εκπομπή«Συνδέσεις»ηΜαρία Δαμανάκη,πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Σύμβουλος για τοΚλίμακαι τη Θαλάσσια Πολιτική η οποία μίλησε για το πώς θα γίνει η παγκόσμια αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Πρέπει να ενσωματώσει το δίκτυό μας τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας» δήλωσε η κα Δαμανάκη η οποία δεν παρέλειψε να πει για τις έρευνες που γίνονται στη χώρα μας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες ότι θα γίνουμε πλούσιοι από το πετρέλαιο μας».

Μιλώντας για τηΔιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμααναφέρθηκε στην απόφαση για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα λέγοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Η θερμοκρασία του πλανήτη είναι δύο βαθμούς μεγαλύτερη από την προβιομηχανική εποχή. Αυτό έχει ξανασυμβεί στον πλανήτη πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Μόνο που τότε η θάλασσα ήταν 15 – 20 μέτρα ψηλότερη, δηλαδή η στάθμη της θάλασσας. Αν σταθεροποιηθούν οι 2 βαθμοί, σημαίνει απλούστατα ότι όλα τα μικρά νησιά του Ειρηνικού θα καταστραφούν. Χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν. Και σημαίνει επίσης ότι και δικές μας περιοχές, όπως ο Πειραιάς, όπως η Βενετία, πόλεις δηλαδή που τους ξέρουμε στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχουν. Αυτό είναι το πολύ κακό σενάριο και ελπίζουμε όλοι να το αποτρέψουμε» σημείωσε η κα Δαμανάκη.

Μιλώντας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στοΝτουμπάιπου προσυπέγραψαν 198 χώρες, το χαρακτήρισε ως ανεπαρκές. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο. Η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Αυτό δεν επετεύχθη. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάσκεψη έγινε στο Ντουμπάϊ και η επόμενη θα γίνει στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που στηρίζεται αποκλειστικά στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων. Τα νέα λοιπόν δεν είναι καλά», προσέθεσε η πρώην ευρωπαία Επίτροπος.

Αναφερόμενη σταορυκτά καύσιμαδήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν βήματα τα οποία θα οδηγούν σταθερά στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων με ένα χρονικό ορίζοντα το 2030. Μιλώντας για τη χώρα μας δήλωσε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες ότι υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο που θα μας κάνει όλους πλούσιους. Καμιά επιστημονική μελέτη δεν το τεκμηριώνει αυτό προς το παρόν και καμία μελέτη προς το παρόν δεν τεκμηριώνει ότι τα έξοδα που θα γίνουν για να υπάρξει αυτή η εξόρυξη θα αποσβέσουν».