Χάρης Μαμουλάκης: Κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού

Τρίτη, 21/03/2023 - 08:38

Τοποθέτηση στη Βουλή για τις αλλαγές στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, τις Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας

Αναδεικνύοντας ένα προς ένα τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ ναρκοθετεί το μέλλον των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε επισημαίνοντας τον κυβερνητικό διασυρμό από την ιδιότυπη «αποχή» των Βουλευτών της ΝΔ, με δεδομένο ότι μόλις 1 στους 8 θα είναι παρόντες και θα μιλούσαν για το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα επισημαίνοντας ότι «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει το έργο της ως εχθρός της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, ως εχθρός της πράσινης μετάβασης, ως εχθρός της ενεργειακής δημοκρατίας και ως εχθρός του περιβάλλοντος.». Μιλώντας για τον πυρήνα του νομοσχεδίου και τη δημιουργία «αγοράς» για το νερό, τα υγρά και στερεά απόβλητα, μέσα από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπενθύμισε τις αποφάσεις του ΣτΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ, καθώς και τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανέστειλαν εκείνους τους σχεδιασμούς και οδήγησαν στη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι με αυτό το νομοσχέδιο, πλήθος ΔΕΥΑ οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, σε συγχωνεύσεις και αυξήσεις των τιμολογίων τους, κάτι που θα συμβεί και με τα υγρά και στερεά απόβλητα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε το τροχοπέδη που μπαίνει από τη ΝΔ στην εξάπλωση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει αγκαλιάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις των ολιγοπωλιακών ομίλων στο χώρο των ΑΠΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο μέλλον των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στη χώρα. «Ξεκινάει το νομοσχέδιο με ένα υπερφιλόδοξο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση τμήματος των οικοσυστημάτων της χώρας με πρόβλεψη για συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους προστασίας και καταλήγει να αφυδατώνει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στις περιοχές Natura από την δυνατότητα να επιβάλουν οποιοδήποτε περιορισμό ως προς τις χρήσεις γης!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης και κατέληξε: «Το σημερινό νομοσχέδιο είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Μιας κυβέρνησης που θέλει τις δημοτικές αρχές μόνο για να κόβουν βασιλόπιτες αλλά στερημένες από τις κεντρικές λειτουργίες στην διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων και της καθαριότητας. Μιας κυβέρνησης που κοροϊδεύει την κοινωνία, τις επόμενες γενιές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποδυόμενη της «φιλοπεριβαλλοντική» την ώρα που αρνείται να προχωρήσει στις κρίσιμες τομές που θα απελευθερώσουν την κυοφορούμενη πράσινη μετάβαση της ελληνική οικονομίας. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης. Για χίλιους δυο λόγους, αυτή ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη!».