Σ. Φάμελλος: Οδοστρωτήρας για το περιβάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σ. Φάμελλος: Οδοστρωτήρας για το περιβάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πέμπτη, 12/01/2023 - 12:28

Ομιλία Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια για την κύρωση Διεθνών Συμφωνιών του ΥΠΕΝ

«Τελικά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην Ελλάδα δεν υποφέρουν μόνο η κοινωνία, η οικονομία και η δημοκρατία αλλά, υποφέρει και το περιβάλλον. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έχουν χαρακτηριστεί δυστυχώς από ιδιαιτέρως μελανά στοιχεία και αρνητικές κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση Διεθνών Συμφωνιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο του ΥΠΕΝ επί της παρούσας κυβέρνησης:

«Αρχικά είχαμε την βίαιη απολιγνιτοποίηση που ήταν ψεύτικη, αφού το σχέδιο αφορούσε την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, την οποία ο Πρωθυπουργός πήρε πίσω τον Απρίλιο στην Κοζάνη. Τις τελευταίες είκοσι (20) μέρες διαπιστώνουμε εμφατικά ότι δεν υλοποιείται η εξαγγελία, δεν έχει αυξηθεί όσο πρέπει η λιγνιτική παραγωγή, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα στο εξωτερικό επειδή καλύπτει τη ζήτηση με εισαγωγές και να μας βρει το 2023 με 20 ημέρες συνεχόμενες στην πρώτη θέση της ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη.

Δεν έχουμε Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) γιατί καθυστερεί δύο χρόνια η ενσωμάτωση των αναθεωρημένων ευρωπαϊκών στόχων. Δεν υπάρχει σχέδιο για τη κλιματική μετάβαση, ο κλιματικός νόμος ψηφίστηκε μόνο τα για μάτια του κόσμου και μετατράπηκε σε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, ούτε θαλάσσια χωροταξία, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000 παρότι η εκπόνησή τους είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες έχει ακυρωθεί στην πράξη, δεν υπάρχει στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, τα σχέδια φόρτισης οχημάτων πάνε από αναβολή σε αναβολή, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης».