Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση
Τρίτη, 15/11/2022 - 10:33

«Η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά υποδειγματικά την χώρα»

«Το θέμα της ενεργειακής κρίσης δεν έχει κλείσει» δήλωσε σήμεραστον ΣΚΑΪ 100,3ο υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότιγια όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, των ευάλωτων συμπολιτών μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμα ότιδιερευνώνται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επανέλανε οτιη Ελλάδα έχει από τις πιο φθηνές τιμές λιανικής ρεύματος στην Ευρώπη. Σημείωσε δε ότιοι λογαριασμοί είναι αισθητά μειωμένοι, τονίζοντας πωςτο μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησηςπροέρχεται από τηνφορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό συμμετέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επεσήμανε επίσης ότιη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά υποδειγματικά τη χωρά, αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε επιπλέον ότιη κυβέρνηση έχει προνοήσει να υπάρχει ένα τέλος ενός λεπτού ανά κιλοβατώρα- τη στιγμή που επιδοτείται από 30 έως 70 λεπτά η μεγαβατώρα-, το οποίο προωθείται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κίνδυνου.

Υπενθύμισε επίσης ότιέχει νομοθετηθεί ένα επιπλέον τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα φυσικού αεριού για την ηλεκτροπαραγωγήγια να δημιουργηθεί δεύτερη δεξαμενή αντιστάθμισης κίνδυνου.

Τέλος, γνωστοποίησε ότιέχει σταλεί επιστολήστον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και την επίτροπο Ενέργειαςνα μπει ένα τέλος το οποίο θα συγκεντρώνεται κεντρικά στην Ευρώπηγια να υπάρχουνδιαθέσιμα χρήματαγιανα στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριάσε κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.