Χρίστος Δήμας: Στην Αμερική έχει γίνει αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου

Χρίστος Δήμας: Στην Αμερική έχει γίνει αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου
Πέμπτη, 10/11/2022 - 07:19

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, η επιχειρηματική αποστολή νεοφυων επιχειρήσεων του Elevate Greece και ο υφυπουργός συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με τον επενδυτικό φορέα Nomura Greentech.

Ενδιαφέρον για επενδυτικά σχέδια και συνεργασίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εξέφρασαν εκπρόσωποι του επενδυτικού φορέα Nomura Greentech σε συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα στο πλαίσιο της επισκεψής του, αυτές τις ημέρες, στην Καλιφόρνια.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός στο iEnergeia: «Θελουμε να αναδείξουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας των νεοφυών επιχειρήσεων εδώ στις ΗΠΑ μέσω του Elevate Greece».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Στην Αμερική έχει γίνει αντιληπτό πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος των επαφών μας στην Καλοφόρνια είναι να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνέργειες στο οικοσύστημα καινοτομίας και με την Silicon Valley»

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, η επιχειρηματική αποστολή νεοφυων επιχειρήσεων του Elevate Greece και ο υφυπουργός συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με τον επενδυτικό φορέα Nomura Greentech.

Στην συνάντηση έλαβε μέρος ο Duncan Williams, Co-Head Nomura Greentech, ενώ παράλληλα, συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, και τα γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Nomura εστιάζει την δράση της σε έργα αειφορίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην στόχευση του ταξιδιού στον Άγιο Φραγκίσκο και την πορεία του οικοσυστήματος καινοτομίας και του νέου οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, φαίνεται να ενδιαφέρεται για επενδυτικά έργα/σχέδια στην Ελλάδα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης, στην αγροτεχνολογία και σε άλλα έργα υποδομών

Δυο, ακόμη, σημαντικές συναντήσεις την Κυριακή στο Σαν Φρανσίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δήμας, με τις startups του Elevate Greece συνομίλησαν και με τον ιδρυτή και CEO της Matternet Ανδρέα Ραπτόπουλο, μία startup που πρωτοπορεί παγκοσμίως στις μεταφορές προϊόντων με drone εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα, και που παράλληλα αποδίδει σημαντικά οφέλη για τις υπηρεσίες υγείας και το περιβάλλον.

Η εταιρεία θεωρείται εκ των πλέον επιτυχημένων επιχειρήσεων στον κλάδο της, καθώς πρόκειται για τον πρώτο ιδιωτικό φορέα που έλαβε άδεια/πιστοποίηση από τις ΗΠΑ για να πετούν τα οχήματα της πάνω από κατοικημένες/αστικές περιοχές.

Λίγο νωρίτερα, συζήτησαν καιε τον Μιχάλη Ποταμιά υπεύθυνο στο Machine Learning στην Coinbase όπου μας ενημέρωσε για τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρο από το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. «Πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το πως μπορεί η Ελλάδα να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα στην καινοτομία και ελπίζουμε χρήσιμες ως πηγή έμπνευσης για τις startups» όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός.

Ο ίδιος προσθέτει: «Συζητήσαμε μαζί του επίσης για τις εξελίξεις αναφορικά με την τεχνολογία block-chain και τα crypto-currencies, για το ταλαντούχο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και για την βούληση μας να πρωταγωνιστήσουμε σε συγκεκριμένους τομείς αιχμής».

Επιπλέον, η επιχειρηματική αποστολή συναντήθηκε και με μέλη του Silicon Valley Greek Hub. Ένα δίκτυο ταλαντούχων Ελλήνων που δραστηριοποιείται στην μήτρα της καινοτομίας και που επιδιώκει να διευκολύνει την σύνδεση της Ελλάδας με την περιοχή της Silicon Valley. Αμέσως μετά οι νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece που βρίσκονται στην αποστολή, συμμετείχαν σε pitching event με εκπροσώπους επενδυτικών/επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, όπου παρουσίασαν τις ιδέες και τις δραστηριότητες τους. Στην συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που στόχο έχουν να διευκολύνουν της δικτύωση τους στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Λίγο νωρίτερα, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Berkeley - UC Berkeley και συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί το πλαίσιο ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του Berkeley στην Ελλάδα και συνέργειες με τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.