Μπακογιάννης: Μία καλά δομημένη ανάπτυξη οδηγεί σε έναν βιώσιμο αστικό ιστό

Μπακογιάννης: Μία καλά δομημένη ανάπτυξη οδηγεί σε έναν βιώσιμο αστικό ιστό
Deltio Typou
Παρασκευή, 21/10/2022 - 17:45

Οι Πράσινες πόλεις και οι έξυπνες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο του Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καθηγητής στο ΕΜΠ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, συμμετέχοντας διαδικτυακά στον κύκλο της συζήτησης που συντόνισε ο Νίκος Καραγιάννης, δημοσιογράφος του Ypodomes.com, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν όψη οι πόλεις μας, αναφέρθηκε στην βιώσιμη κινητικότητα και τον αστικό χώρο καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ.

Τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε μία καλά δομημένη ανάπτυξη έτσι ώστε να έχουμε και έναν βιώσιμο αστικό ιστό ενώ για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ανέφερε ότι αφορούν ένα σχεδιασμό προς έναν νέο τρόπο ανάπτυξης και χωροθέτησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης" για την αναβάθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ποδηλατοδρόμους και στην εθνική στρατηγική για το περπάτημα, όπως και για την βελτίωση της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία.

Ο Καθηγητής ITS & Green Energy Systems Technologies του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Στεφανίδης τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να έχουμε το δικό μας όραμα όσον αφορά τις έξυπνες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας" και πρόσθεσε ότι δίνεται έμφαση στις βιώσιμες γειτονιές, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των θεσμών και των πολιτών έτσι ώστε να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις σύγχρονες τεχνολογίες που πρέπει, όπως είπε, να αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου σε όλες τις πόλεις να αναδεικνύονται οι τοπικοί επαγγελματίες.

Ο Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, GM, «Lever-Development Consultants SA» μέλος του «Samaras & Partners Group» αναφέρθηκε στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σημερινών πόλεων με έναν ολιστικό τρόπο ενώ στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στις δημόσιες μετακινήσεις, αλλά και στα προβλήματα που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία με την αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Τέλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις με τις υποδομές τους, κάτι που δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος σχεδιασμός.