Φάμελλος: Οι κυβερνητικές επιλογές στην ενέργεια οδηγούν την κοινωνία και την ελληνική παραγωγή σε τοίχο

Φάμελλος: Οι κυβερνητικές επιλογές στην ενέργεια οδηγούν την κοινωνία και την ελληνική παραγωγή σε τοίχο
Παρασκευή, 21/10/2022 - 10:08

Τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 944/2019.

«Ενώ έχουμε να κυρώσουμε μία ευρωπαϊκή Οδηγία για την εσωτερική αγορά ενέργειας η οποία αφορά στην προστασία των καταναλωτών, στην ενεργό συμμετοχή τους στην αγορά και στη διαφάνεια των χρεώσεων ρεύματος, αυτό που βλέπουν σήμερα οι καταναλωτές στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς είναι μία κινούμενη άμμος που προκαλεί πανικό. Ενώ ήδη τα μισά νοικοκυριά δεν μπορούν αν πληρώσουν το ρεύμα, βλέπουμε ακόμη και περίεργες "συμπεριφορές" και "παιχνίδια" διαμόρφωσης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας 944/2019.

Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη χθεσινή μέρα, 19.10.2022, όπου η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρώπη στην προημερήσια αγορά, όταν μάλιστα οι τιμές μειώνονταν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. «Είναι αξιοπερίεργο να έχει 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα η Ελλάδα όταν οι διασυνδεδεμένες με εμάς αγορές, η Ιταλία και η Βουλγαρία, είχαν αντίστοιχα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συζητάμε σήμερα. Ζητάμε λοιπόν δημόσια απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει και ρωτάμε ποια είναι η στάση και ο ρόλος της ΔΕΗ στη διαμόρφωση των τιμών».

Στάθηκε στη συνέχεια στο επιχείρημα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι δεν πρέπει να κοιτάμε την χονδρεμπορική τιμή γιατί είναι εικονική, αλλά την τιμή αποζημίωσης ηλεκτροπαραγωγών όπως καθορίζεται από σχετική Υπουργική Απόφαση, από τον περασμένο Ιούλιο βέβαια και μετά, το οποίο και αποδόμησε.

«Γιατί πάντα οι τιμές είναι αυξημένες και ποτέ μειωμένες; Γιατί είμαστε πάντα πρώτοι στην ακρίβεια στην Ευρώπη; Γιατί είναι πάντα εις βάρος και όχι προς όφελος των καταναλωτών η αγορά ενέργειας; Γίνεται έστω εκ των υστέρων στο πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στην προημερήσια αγορά; Δεν είναι εικονική η αγορά ενέργειας γιατί κοστίζει στους τελικούς καταναλωτές. Και γιατί από αυτήν αγοράζουν οι πάροχοι που σήμερα κερδοσκοπούν. Γιατί είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΔΕΗ να συμπεριφέρεται κυριολεκτικά ως κερδοσκοπικό fund. Και γιατί έχει επιλέξει η πολιτεία να μην ελέγχει την αγορά αλλά αυτή να λειτουργεί με κανόνες Άγριας Δύσης.

Σαφώς και έχει σημασία η τιμή στην προημερήσια αγορά γιατί προσδιορίζει τη λιανική που βέβαια, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο και τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει ανέλθει σε εξωφρενικά ύψη. Γιατί όσο και αν είναι για τον κ..Σκρέκα εικονική η τιμή στην προημερήσια, οι επιδοτήσεις είναι πραγματικά και όχι εικονικά λεφτά των φορολογουμένων».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία (Eurostat, ACER) που αποδεικνύουν ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πουλάνε/χρεώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και οι καταναλωτές είναι τρίτοι στη δαπάνη τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα.

Τόνισε ακόμη ότι πίσω από τον κυβερνητικό μύθο ότι η ακραία ακρίβεια στην ενέργεια οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία κρύβεται η αισχροκέρδεια. «Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρωτιές της Ελλάδας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για πολλούς μήνες, μήνες πριν την έναρξη του πολέμου. Η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ και η αύξηση των τιμολογίων της από τον Σεπτέμβριου του 2019 ήταν επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν οφείλονται σε καμία διεθνή κρίση, ούτε η εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Σε αυτό το υπόβαθρο προστέθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία».

«Έχουμε ένα Βατερλό στην αγορά ενέργειας», σχολίασε, «όπου κάθε κίνηση της κυβέρνησης οδηγεί σε νέα υπερκέρδη».

Συγκεκριμένα:

  • Υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022.
  • Υπερκέρδη περί τα 500 εκατ. ευρώ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μόνο σε ένα μήνα, το μήνα Σεπτέμβριο.
  • Δεκαπλασιασμός κερδών στην κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας για το έτος 2021.
  • Υπερκέρδη στα διυλιστήρια 1,79 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που προτάθηκε και υιοθετήθηκε από την Ευρ. Ένωση, μόνο για το α’ εξάμηνο του 2022.
  • Άδικες χρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, αφού ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ σώρευσε τεράστια πλεονάσματα λόγω του ράλι στη χονδρεμπορική, και η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστείλει ή να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ. Αντίστοιχα θα μπορούσε, να μειώσει τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρουσίασε υπερπλεόνασμα, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων (μικρή διασύνδεση Κρήτης κυρίως) και της μείωση του κόστους ΥΚΩ.

«3 δισ. ευρώ χαμένα από τις τσέπες των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και είναι ήδη στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών. Δεν είναι εικονικά αυτά τα χρήματα. Ούτε είναι εικονικοί οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές» υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά σε λογαριασμούς φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη: «Τον Σεπτέμβριο του 2020 πάροχοι φυσικού αερίου χρέωναν τιμή 0,0121 ευρώ, έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2021 0,0516 ευρώ, τιμή αυξημένη δηλαδή κατά 326% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η τιμή φτάνει στα 0,2409 ευρώ, αυξημένη αυτή τη φορά κατά 1.891%!!! Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις και μάλιστα χρεώνουν με πρόβλεψη κατανάλωσης σε αυτήν την εξωφρενική τιμή. Εικονική κατανάλωση, πραγματική χρέωση. Έχουμε νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη που παρέλαβαν λογαριασμούς φυσικού αερίου 250 και 300 ευρώ το Σεπτέμβριο με κλειστό το λέβητα φυσικού αερίου».

Δήλωσε τέλος: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί έχετε διαμορφώσει μία αγορά με την ακριβότερη τιμή χρέωσης στην Ευρώπη, την τρίτη μεγαλύτερη δαπάνη για τα νοικοκυριά, καθώς και την τρίτη υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική για την Ευρώπη στο β τρίμηνο 2022. Όλα αυτά μάς ανησυχούν ιδιαίτερα και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον σκοπό της οδηγίας που ενσωματώνετε σήμερα που είναι η διαφάνεια στις χρεώσεις και η προστασία των καταναλωτών. Οι κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας οδηγούν την κοινωνία και την ελληνική παραγωγή σε τοίχο, για αυτό πρέπει να φύγετε άμεσα».