Σ. Φάμελλος: Δεν βάζουν απλά πλάτη στην αισχροκέρδεια, χρηματοδοτούν την κλοπή

Σ. Φάμελλος: Δεν βάζουν απλά πλάτη στην αισχροκέρδεια, χρηματοδοτούν την κλοπή
Δευτέρα, 26/09/2022 - 10:39

Η ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, πριν από την εφαρμογή της ρήτρας Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021, πουλούσε στα 114 ευρώ/MWh, τον Σεπτέμβριο πουλάει στα 788 ευρώ/MWh, δηλαδή 591% πάνω σε 15 μήνες!

«Καλούμε την κυβέρνηση να κοιτάξει, λίγο πιο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία προχωρούν σε κρατικοποιήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει η ΔΕΗ να λειτουργεί ως αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία εν μέσω ακραίας μάλιστα ακρίβειας και όχι ως κοινωφελής επιχείρηση, ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που στενάζουν», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο, Βούλα Κεχαγιά, για το newsique.gr.

Χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς συνεχίζουν να επιδοτούν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής: «Η ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, πριν από την εφαρμογή της ρήτρας Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021, πουλούσε στα 114 ευρώ/MWh, τον Σεπτέμβριο πουλάει στα 788 ευρώ/MWh, δηλαδή 591% πάνω σε 15 μήνες! Πάνω από 500 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενα από την κυβέρνηση με χρήματα των καταναλωτών, είναι τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος μέσα σε έναν μόνο μήνα, τον μήνα Σεπτέμβριο».

Αναφέρεται ακόμη στο συντεταγμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ισχυρός ρόλος της πολιτείας για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και όχι του καρτέλ, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να γίνει και μικρότερος (έχουμε καταθέσει τροπολογία). Θεωρούμε ότι ακόμη και στο πλαφόν που προτείνει η ΕΕ αλλά και στο πλαφόν του κ. Σκρέκα κρύβονται υπερκέρδη. Θέλουμε όμως και πιο ισχυρό έλεγχο και φορολόγηση των υπερκερδών στο ρεύμα, στην προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και στη διύλιση πετρελαιοειδών. Απαιτείται ένας δίκαιος φόρος στα άδικα υπερκέρδη που παράγονται στην ενεργειακή κρίση. Είναι σαφές επίσης ότι χρειάζεται παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, ώστε οι τιμές να αντανακλούν πραγματικά κόστη και να είναι προσιτές σε όλους τους καταναλωτές».

Κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο Σ.Φάμελλος είπε: «Ακόμα και αν προσπαθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική να στερήσει την πρόσβαση στην αλήθεια, είναι σίγουρο ότι, είτε η ερευνητική δημοσιογραφία, είτε η δικαιοσύνη, είτε η επόμενη Βουλή θα αποκαλύψει όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Ακόμα και η πρώτη αποκάλυψη παρακολούθησης του κ. Κουκάκη θα αρκούσε σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά το να παρακολουθείται μέλλων πολιτικός αρχηγός/Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά και τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά κάθε προηγούμενο».

Απαντά τέλος στα περί τερατογένεσης λέγοντας: «Τερατογένεση δεν είναι η απλή αναλογική που αποτελεί κεκτημένο στην Ευρώπη. Τερατογένεση είναι οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών, την περιουσία του κράτους και τη δημοκρατία μας. Σε αυτή την προοπτική εμείς είμαστε κάθετα απέναντι. Αυτός είναι και ο σκοπός πολιτικής και κοινωνικής προγραμματικής σύγκλισης, που καλούμε σταθερά ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».