Δήμας: Τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται

Δήμας: Τα μέτρα ενίσχυσης για την ενεργειακή κρίση διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται
Eurokinissi
Τρίτη, 16/08/2022 - 15:52

Στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για τα «εργαλεία» που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις έναντι του νέου κύματος ακρίβειας ο υφυπουργός απάντησε:
«Πράγματι, ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Ήδη εφαρμόζεται ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα, μέσω του οποίου ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών.
Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των πολιτών για τα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες η εφαρμογή του «Fuel pass 2», που αφορά την επιδότηση της βενζίνης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τα μέτρα ενίσχυσης διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται όσο υπάρχει η παγκόσμια κρίση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Την ίδια στιγμή, είναι έτοιμη να λειτουργήσει και η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιάζεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού. Επίσης, για τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάζεται η παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5». Το μέγεθος, όμως, αυτής της εξωγενούς κρίσης καθιστά μονόδρομο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».