Πώς επηρεάζουν τα νοικοκυριά οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας

Πώς επηρεάζουν τα νοικοκυριά οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας
Τετάρτη, 06/07/2022 - 07:32

Ένα στα πέντε νοικοκυριά χρησιμοποιούν ξύλα εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα στα δύο πετρέλαιο και ένα στα πέντε φυσικό αέριο ενώ το περισσότεροι από τους μισούς περιγράφουν την οικογενειακή τους κατάσταση ως δύσκολη, περίπου οι τρεις στους δέκα ως ουδέτερη και μόνο το 14% περιγράφει την οικογενειακή οικονομική κατάσταση ως άνετη.

Αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταγραφή της κοινής γνώμης σχετικά με την αλλαγή προμηθευτή και τη σύγκριση προσφερόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς μερικά βασικά χαρακτηριστικά των νοικοκυριών που απάντησαν στην έρευνα καθώς και τις καταναλωτικές τους συνήθειες προέκυψαν τα εξής.

Περίπου ένας στους δύο δηλώνει ότι προτιμά την σταθερότητα και να μένει σε αυτά που ξέρει και εμπιστεύεται και ένας στους πέντε (5) δηλώνει ότι προτιμά να δοκιμάζει καινούριες υπηρεσίες και προϊόντα ώστε να ανακαλύπτει καλύτερες επιλογές.

Ένα στα δύο νοικοκυριά χρησιμοποιεί πετρέλαιο εκτός της ηλεκτρικής ενέργειας, ένα στα πέντε φυσικό αέριο και ένα στα πέντε ξύλο.

Ποσοστό 14% περιγράφει την οικογενειακή οικονομική κατάσταση ως άνετη, ποσοστό 34% ως ουδέτερη και το 51% ως δύσκολη.

Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν 1 στους 2 (45%) απάντησε ότι οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρουν σοβαρή δυσκολία στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση κατά πόσο επηρεάζουν οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας την τρέχουσα οικογενειακή οικονομική κατάσταση, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιφέρουν σοβαρή δυσκολία και 30% μέτρια. Μόλις 6% είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν επηρεάζει την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Οι εν λόγω απαντήσεις συσχετίζονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, καθώς όσοι δηλώνουν δύσκολη οικογενειακή οικονομική κατάσταση απαντάνε σε ποσοστό 73% ότι το ηλεκτρικό ρεύμα επιφέρει σοβαρή δυσκολία.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις πριν το τέλος του έτους.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τις αυξήσεις και την ανησυχία των καταναλωτών, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δηλώσεις του επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας του επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Pulse RC, από όπου προκύπτει ότι το 20% των καταναλωτών έχει περιορίσει τις αγορές του σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το 60% εξ αυτών έχει παρατηρήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

“Εμμένουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει στην αιτία του κακού, δηλαδή στα καύσιμα και στην ενέργεια, διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτα”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα της κυβέρνησης σημαντικά μεν, ανεπαρκή δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών την οποία θα δούμε σε ράφια και βιτρίνες, ο πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις πριν το τέλος του έτους.